Prefab beton woningen

PREFAB BETON MAAKT BOUWEN SNELLER

Prefab beton ofwel geprefabriceerd beton is een populaire methode om snel te bouwen. Naast de besparing in tijd kunnen er vaak ook kosten worden bespaard, daarnaast is het een zeer efficiënte manier om te bouwen. Dat neemt niet weg dat er ook situaties bestaan waarin prefab beton niet de meest geschikte methode is. Laten we de voordelen van beton prefab eens bekijken en tevens bepalen wanneer prefab beton niet de beste oplossing biedt.

WAT IS PREFAB BETON?

In principe is prefab beton een product waarbij het verharden en daarmee vormen van het beton op een andere locatie heeft plaatsgevonden dan de plek van bestemming. Dit kan in een fabriek zijn of andere werkplaats. Doorgaans betreft het standaard prefab beton elementen die eenvoudig zijn van vorm met standaard afmetingen hebben. De prefab beton elementen worden vervolgens naar de bouwlocatie gebracht.

VOORDELEN VAN PREFAB BETON

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor prefab beton. Dit zijn de meest voorkomende voordelen van prefab beton producten:

 • Bij productie die over een langere periode plaatsvindt is het mogelijk een voorraad aan te leggen van prefab beton elementen.
 • Omdat de fabricage van prefab beton op een andere locatie plaatsvindt is er geen hinder van of voor andere werknemers op de bouwlocatie.
 • Er is meer kwaliteitscontrole mogelijk en er kan een grotere uniformiteit van de prefab beton elementen worden behaald.
 • Het uithardingsproces maakt geen onderdeel meer uit van de tijdsplanning op de bouwlocatie.
 • De kosten voor prefab beton liggen doorgaans lager dan ter plekke beton gieten.

NADELEN VAN PREFAB BETON

Hoeveel er een aantal interessante voordelen zijn voor het gebruik van prefab beton zijn er ook enkele nadelen te noemen. De voornaamste nadelen van prefab beton productie zijn:

 • De elementen moeten vervoerd worden naar de bouwlocatie, dit kan zeer veel gewicht zijn dat over een grote afstand moet worden vervoerd.
 • Maatwerk is niet echt mogelijk, prefab beton bestaat meestal uit standaard elementen met standaard afmetingen. Er kan niet ter plekke een speciale vorm worden gemaakt.

PRODUCTEN VAN PREFAB BETON

Niet alle producten lenen zich voor de prefab beton methode. Dit zijn een aantal elementen die zeer goed in serie te produceren zijn op afstand:

 • Stoeptegels
 • Stoepranden
 • Tussenwanden
 • Vloerdelen
 • Geveldelen

Dit zijn allemaal elementen met een eenvoudige vorm die in grote aantallen gebruikt worden tijdens grotere bouwprojecten. Er is weinig variatie in vorm, het betreft doorgaans platte delen met geringe afmetingen. Door het gewicht van beton kan het vervoer van prefab beton een uitdaging zijn. Bij vervoer over water speelt dit een minder grote rol.

SNELHEID IN CONSTRUCTIE

BIj projecten waar snelheid een belangrijke rol speelt kan prefab beton uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van gelijksoortige appartementen of vakantiehuizen. Standaard prefab beton elementen worden elders gemaakt en kant-en-klaar aangeleverd op de bouwplaats. Er is minder apparatuur nodig om beton te mengen en te gieten. In praktijk worden verschillende technieken vaak samen toegepast waarbij de voordelen van diverse technieken elkaar aanvullen binnen één bouwproject. Door vooraf een goede planning te maken kan worden bepaalt of, en welke prefab beton elementen kunnen worden gebruikt.