Waar komt beton vandaan?

Beton bestaat al heel lang en gaat langer mee dan de beschavingen die het achterlaten. De geschiedenis van het beton laat de vooruitgang van de mens zien, en de lengtes die werden afgelegd om solide historische structuren te produceren.

Beton gaat terug tot bouwwerken uit 6500 voor Christus in Syrië en Jordanië. Het werd ook veel gebruikt door de Egyptenaren en de Romeinen. In deze tijd verbrijzelden ze ruwe materialen zoals gips, kalksteen, modder of andere materialen. Het verfijnen van het proces door de tijd heen heeft ons moderne beton vandaag de dag gemaakt.

Beton is vandaag de dag het resultaat van duizenden jaren van vallen en opstaan. Het is vandaag de dag zo’n belangrijke stof omdat het de tand des tijds heeft doorstaan. Veel beschavingen hebben het gebruikt, en dankzij hen zijn we ook in staat om ermee te bouwen.

HET VROEGSTE BETON IN SYRIË EN JORDANIË

Betonnen vloeren, woningen en ondergrondse wateropslag werden gevonden en bestaan nog steeds in het Midden-Oosten. Deze werden gemaakt door nomadische Arabieren uit de Nabataea of Bedoeïenenstammen die in de woestijn leefden. Ze maakten ze voor een bron van water voor hun kuddes en families.

EGYPTENAREN – BOUWEN VAN WONDEREN VAN DE WERELD MET BETON

De Grote Piramiden van Gizeh staan vandaag de dag als gevolg van het gebruik van beton door de Egyptenaren. De meest voorkomende gedachte is dat het beton dat ze gebruikten was om piramideblokken aan elkaar te binden. Ze gebruikten een mengsel van modder en stro waardoor hun materialen aan elkaar bleven kleven en uiteindelijk tot vandaag en in de toekomst konden blijven bestaan.

Een alternatieve gedachte over de constructie van zo’n prachtig bouwwerk is ook te overwegen. Volgens Alex Wright en Joseph Davidovits had beton een veel grotere rol kunnen spelen bij het ontstaan van de piramides. Het beton dat ze mogelijk hebben gebruikt heet Geopolymeer, dat “gemaakt is van gebroken kalksteen, klei, water en kalk, een zeer alkalische (het tegenovergestelde van zure) activator die ervoor zorgde dat het gebroken kalksteenmengsel zich herstelde tot een door de mens gemaakte steen”.

ROMEINEN – BETON IN HUN WERELD IMPLEMENTEREN

Als men eenmaal in staat is om te kijken naar de verbazingwekkende structuren die in de geschiedenis zijn achtergelaten, kan men de verbazingwekkende structuren die door de Romeinen zijn achtergelaten niet vergeten. Het Pantheon is een uitstekend voorbeeld van hun gebruik van beton. Terwijl beschavingen vóór hen beton hadden gebruikt om te bouwen, waren zij de eersten die het op grotere schaal gebruikten. Het werd gebruikt in vele structuren die zij creëerden. Het beton dat door de Romeinen werd gebruikt bestond uit vulkanische as, kalk en zeewater. Ze stopten het mengsel in houten frames totdat het kon uitharden.

Het door de Romeinen gebruikte cement heeft meer dan 2000 jaar geduurd. Het geheim van hun succes in structuren was het materiaal dat ze gebruikten om het cement te maken. Hun mengsel reageerde natuurlijk met de aarde om niet alleen duurzaam te worden, maar ook sterker van jaar tot jaar. Vandaag de dag gaat ons beton in de loop der tijd achteruit door erosie en ongewenste chemische reacties, maar dat was niet zo voor de Romeinen.

Om zo’n sterk beton te krijgen hebben ze “gebruik gemaakt van een chemische reactie [die ze] kunnen hebben waargenomen in natuurlijk gecementeerde vulkanische asafzettingen die tufsteenrotsen worden genoemd”. Ze gebruikten de omstandigheden waarin ze zich bevonden om een beton te produceren dat goed reageert op het klotsende zeewater dat zich sinds hun ontstaan rond deze structuren bevindt.

SOMMIGE KLEINE, MAAR BELANGRIJKE MIJLPALEN…

Na de val van het Romeinse Rijk ging de productie en vooruitgang van beton achteruit. Men verloor de procedure voor zo’n sterke substantie en gebruikte pas in 1414, toen de techniek door middel van een manuscript werd teruggevonden, weer vaak cement.

In 1756 probeerde John Smeaton de vuurtoren van Eddystone te bouwen, wat hem tot nieuwe ontdekkingen op het gebied van betontechnieken bracht. Hij staat bekend als niet alleen de vader van de civiele techniek, maar hij vond ook dat waterkalk nuttig was in beton. Hij vond ook het mengsel dat hij maakte van klei en kalksteen onder water, waardoor zijn vuurtoren mogelijk werd. Zijn ontdekkingen werden later aangepast door andere loden ontdekkers in beton, zoals Joseph Aspdin.

PORTLANDCEMENT – BETON VAN VANDAAG

In 1824 creëerde Joseph Aspdin wat we nu kennen als Portland Cement. Hij patenteerde Portland Cement op 21 oktober van dat jaar, na een lange geschiedenis als metselaar, Britse metselaar en stukadoor. Om Portlandcement te maken verwarmde hij kalksteen en klei bij zeer hoge temperaturen en liet het vervolgens afkoelen terwijl hij het maalde en water toevoegde om een sterk cement te maken.

Aspdin wist ook iets over het belang van een goede naam. “Hij noemde het ‘Portlandcement’ naar Portlandcement (een beroemde steensoort die vaak voor bouwwerkzaamheden werd gebruikt en die op het eiland Portland voor de kust van Dorset werd gedolven) omdat het een vergelijkbare kleur had en bijna net zo hard was als het droog was. Dit werd gezien als een goede marketingtactiek, omdat het zijn product in de hoofden van de mensen verbond met een gevestigd en populair product”.

Aspdin’s beton, terwijl het een sensationele ontdekking was, werd tot ongeveer de jaren 1850 voornamelijk gebruikt voor industriële gebouwen. Pas toen werd het een integraal onderdeel van de woningbouw. Dit gebeurde toen Joseph Monier gewapend beton uitvond. De eerste betonnen woning werd in 1854 gebouwd en sindsdien zijn er vele voltooid.

WAAR HAAL JE VANDAAG DE DAG BETON VANDAAN?

Beton is nu een integraal onderdeel van onze bouw-, stads- en transportsystemen. In feite “wordt er wereldwijd jaarlijks vijf miljard ton beton gebruikt”. Niet alleen beschavingen uit het verleden vonden het belangrijk, maar ook wij vandaag de dag.

Vandaag de dag hoeven we als individu niet meer het pijnlijke proces van verwarmen, mengen en testen van ingrediënten te doorlopen. We kunnen beton vinden bij Home Depot, of bij onze lokale ijzerhandel. Het kan zelfs bij u thuis worden geleverd. De opties breiden zich uit van Quikrete naar Cemex en verder. We zijn ook niet verplicht om het zelf te doen, maar kunnen vertrouwen op de expertise van anderen in het bouwen van constructies met beton.

Nu we de geschiedenis van beton kennen en weten waar het vandaan komt, zijn we beter in staat om de tijd te zien die nodig is om het te perfectioneren en iets fundamenteels te creëren voor onze moderne gebouwen en structuren.

Similar Posts