Beton frezen: toepassingen & prijzen

Wanneer de betonvloer er niet meer zo mooi uitziet als voorheen, dan is het zaak om daar snel iets aan te doen. Dat betekent dat je er goed aan doet om voor de betonvloer frezen te kiezen. Het is een manier om de vloer opnieuw te leggen en van een coating te voorzien. Het is ook een manier om de vloer klaar te maken voor een nieuwe gietvloer of voor parket. In dit artikel leer je meer over hoe je dat dan het best kan aanpakken.

beton frezen

WAT IS BETON FREZEN

Het frezen van beton is eigenlijk niets anders dan de bovenste laag van de betonvloer af halen. Dat gebeurt met een speciale freesmachine. Het is mogelijk om al een laagje van slechts enkele millimeters weg te nemen. Al kan je er ook voor kiezen om enkele centimeters weg te frezen. Dit hangt ook af van wat je met de vloer gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld ook sleuven maken om vloerverwarming aan te leggen.

HET NUT VAN FREZEN

De betonvloer frezen kan je om meerdere redenen doen. in de eerste plaats is het een manier om vlekken en krassen weg te werken. Enkele millimeters van het beton frezen is dan al voldoende om de vloer er als nieuw uit te laten zien. Ook voor het aanbrengen van een nieuwe coating is het goed om het bovenste laagje eraf te frezen. Daarnaast is het slim om de vloer eerst glad te maken wanneer je er een nieuwe vloer op legt, bijvoorbeeld een gietvloer of parket. Ook wanneer je vloerverwarming in je betonvloer wilt aanleggen kan je eerst sleuven frezen. Daarnaast kan je heel dun naadjes frezen zodat je een tegellook krijgt.

Beton frezen is dus op vele manieren toe te passen. Let wel op dat je dit op de juiste wijze aanpakt. Er is wel enige kennis voor nodig. Je moet weten hoe de machines werken. Heb je ervaring met frezen? Dan is dat ook een voordeel. Er is anders zeker een risico dat je de vloer beschadigt in plaats van dat je deze beter maakt. Het is dus slim om een specialist in te schakelen, die heeft de kennis, ervaring en machines allemaal beschikbaar. Wel is het aan te raden om de verschillende specialisten eerst op prijs te vergelijken.

DE KOSTEN VOOR BETON FREZEN

Hoe zit het met de kosten voor beton frezen? In de meeste gevallen zal dit ergens tussen 6,50 en 8 euro per vierkante meter liggen. Wel is het zo dat er vaak een minimumtarief gerekend wordt als het om kleine oppervlakten gaat. Het is dan dus zo dat je een minimale prijs betaalt, ook bij minder vierkante meters. De specialist kan ongeveer 200 vierkante meter per dag op hoge kwaliteit frezen. Dit geldt voor alle verschillende toepassingen. Soms is frezen overigens niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van laminaat. Dit kan rechtstreeks op de betonvloer. Mits je genoeg ruimte hebt om de deuren nog te openen. Overleg daarom altijd met de kenner over de mogelijkheden die er liggen.

KIEZEN VOOR EEN NIEUWE VLOER

Een reden die vaak wordt aangevoerd als het gaat om een betonvloer frezen, is dat er een nieuwe vloer komt. Dit is dan vaak een gietvloer. Die is enkele millimeters dik en wordt als één geheel aangebracht. Het is dan belangrijk om daar wel de ruimte voor te hebben. Dat betekent dat je een opbouwhoogte van zo’n 7 centimeter nodig hebt hiervoor.

Als je dus een oude betonvloer hebt, dan moet je die eerst uitbreken. Dit is niet heel gemakkelijk. Daarom is het inschakelen van een specialist om gewoon enkele millimeters te frezen vaak veel simpeler. Een nieuwe gietvloer kan in allerlei vormen komen, dus je hebt ook ruimte voor iets heel nieuws. Dit is natuurlijk vooral interessant wanneer je een ander interieur gekozen hebt. Overleg hierover met de specialist.