Betonvloer schilderen: stappenplan en info

Een betonvloer schilderen is een slim idee. Het is mogelijk om op die manier de vloer mooier te maken. Ook zitten er praktische voordelen aan. Zo is het gemakkelijker schoon te maken. Het is gemakkelijk mogelijk om een betonvloer te schilderen. Daarom leer je er op deze plek meer over. Dat maakt het juist ook zo interessant.

WELKE KLEUREN VERF GEBRUIK JE?

betonvloer schilderen

Welke kleur gebruik je om een betonvloer te schilderen? De soort verf die je gebruikt, bepaal je aan de hand van wat je met de vloer van plan bent. Zo moet je nadenken over de mate van belasting. Ook moet je nadenken over het gebruik. In een garage is dat heel anders dan in een woonkamer. Je wilt verf die slijtvast is, maar ook verf die gemakkelijk bepaalde stoffen kan afstoten. Daarom is het altijd goed om te kijken naar de soort betonverf die het best passend is.

DE SOORTEN VERF

Wanneer je het bekijkt, dan zie je dat er eigenlijk enkele soorten betonverf te onderscheiden zijn. Zo kan je een betonvloer schilderen met verf op basis van acryl. Dit is verf die niet stinkt en gemakkelijk aan te brengen is. Een andere optie is verf op basis van epoxy, dit is geschikt voor zwaardere belasting. Een andere optie is betonverf op basis van polyerethaan-alkyd. Daarnaast is ook verf op basis van polyurethaan hars mogelijk. Als je voor acryl of alkyd kiest, dan is het aantal kleuren vaak beperkt tot bruin, grijs en wit. Andere soorten zijn soms ook transparant.

DE VLOER VOORBEREIDEN

Wie een betonvloer gaat schilderen, moet eerst de ondergrond voorbereiden. Dat hoeft niet lastig te zijn. Het is voor alle soorten verf net zo gemakkelijk te doen. Dat komt neer op het wegnemen van stof en vet. Daarnaast is het belangrijk om de oude verflagen weg te nemen. Dat is het best te doen met behulp van een schuurmachine. Zo is de verf af te nemen en is de vloer klaar om aangepakt te worden. Kijk ook of er met een specifiek reinigingsmiddel te werken is. Gebruik de stofzuiger nog een keer en je kunt aan de slag met de middelen om de vloer klaar voor het verven te maken.

DE PRIMER OP DE VLOER AANBRENGEN

Een betonvloer schilderen doe je niet zomaar. Dat doe je nadat je alles goed op orde hebt gebracht. Dat betekent dus ook dat je de vloer die je hebt klaargemaakt ook eerst van een primerlaag gaat voorzien. Bekijk wel eerst of dit echt nodig is, sommige soorten betonverf vragen hier namelijk niet om. De primerlaag is nodig om te zorgen dat de verf straks goed gaat hechten. Hoe lager de belasting van de vloer is, hoe minder noodzakelijk de primerlaag is. Pak een blokkwast of verfroller om het aan te brengen.

HET VERVEN VAN DE BETONVLOER

Nu je de primerlaag hebt aangebracht en hebt laten drogen, kan je de betonvloer gaan schilderen. De verf die je hiervoor hebt uitgekozen breng je met een kwast of verfroller aan. De meeste verfsoorten vragen om twee lagen voordat het goed dekt. Het is aan te raden om de aanwijzingen op de verpakking goed te lezen. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoe lang het moet drogen. Dit is vaak ook afhankelijk van de temperatuur in de ruimte. De verf kan soms wat langer nodig hebben om te drogen. Neem dit mee in de planning.

KIEZEN VOOR EEN NIEUWE BETONVLOER

Ook een nieuwe betonvloer kan je gewoon verven. Wanneer deze net gestort is moet je die dan wel even goed laten drogen. Daar kan wel enkele weken overheen gaan. Neem ongeveer een week voor elke centimeter dikte van de vloer. Het is gemakkelijk te achterhalen hoe dit zit. Daarvoor gebruik je gewoon doorzichtig plastic dat je luchtdicht aanbrengt. Wanneer je na 48 uur geen condens op het plastic ziet, dan is de vloer zeker voldoende droog. Wanneer het om een nieuwe vloer gaat, is ook het schuren nog altijd nodig. Dit gebeurt met korrel 40 of 80. Pas na het schuren en schoonmaken is de vloer te verven. Zo heb je namelijk geen last van de zogenaamde zandcementsluier.

TIJD OM TE DROGEN

Nu je de betonvloer hebt geverfd is het zaak om deze te laten dragen. In de meeste gevallen ben je in 12 uur al voldoende droog. De echte belasting kan je het best pas na 7 dagen doen. Dan weet je zeker dat alle componenten in de verf goed zijn uitgehard. De vloer zal niet krassen of slijten.