Betonbouw prijzen

BETONBOUW PRIJZEN VOOR BOUWEN OP MAAT

Om de totale kosten voor een bouwproject te bepalen moeten er complexe berekeningen worden gemaakt. Hoe beter de voorbereiding van het project is, hoe lager de betonbouw prijzen zullen uitvallen. Voor elk project moet bepaald worden wat de toepassing is voor de constructie, op welke locatie en wat de specifieke eisen zijn. Daarom is het niet mogelijk om standaard betonbouw prijzen te geven. Door de juiste overwegingen in acht te nemen is er wel vooraf een sluitend budget op te stellen. Op deze pagina noemen we alvast een aantal aandachtspunten.

SOORTEN BETON

Er zijn verschillende soorten beton voor verschillende toepassingen. In feite is beton een combinatie van cement, water en één of meerdere toevoegingen zoals zand en grind. Per toepassing is een specifieke betonsoort nodig. De betonbouw prijzen zijn afhankelijk van de materiaalkeuze en de technische eisen aan het materiaal. Hoewel beton zeer veel druk kan verdragen is de trekkracht niet optimaal. Door staal toe te voegen aan het beton is het mogelijk veel duurzamere resultaten te bereiken.

GEWAPEND BETON

Bij gewapend beton wordt het beton voorzien van stalen staven die ook wel betonijzer worden genoemd. Deze staven wapenen het beton en verhogen de trekkracht. De uitzetting van staal is gelijk aan die van beton bij temperatuurswisselingen. Het is wel van belang dat het gewapend beton op de juiste wijze gemaakt wordt, wanneer er roest ontstaat kan dit leiden tot betonrot. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de betonbouw prijzen. Zorg ervoor er geen risico bestaat voor betonrot bij een bouwproject.

VOORGESPANNEN BETON

Bij dit type beton wordt het beton voorzien van staaldraden die vooraf of achteraf gespannen worden. De trekkracht van het beton wordt gecompenseerd met de drukkracht van het staal. Dit type beton wordt vaak gebruikt bij betonvloeren en viaducten.

GIETBETON

Het voordeel van gietbeton is de mogelijkheid om deze naar wens te vormen tijdens het bouwproces. Het vloeibare beton wordt direct vanuit de betonmolen in mallen gegoten voor de juiste vorm. Het kan een zeer efficiënte manier van werken zijn. De betonbouw prijzen voor gietbeton hangen ondermeer af van de kosten voor de betonmolen of betonwagen en de grondstoffen.

PREFAB BETON

Bij deze vorm van beton worden de losse elementen op een andere locatie gemaakt. Het betreft doorgaans standaard elementen van beton zoals trottoirtegels, stoepranden of wanden van appartementen. Met prefab beton is beton mengen op de bouwplaats niet nodig. De elementen moeten wel naar de bouwplaats worden vervoerd. Prefab wordt doorgaans gebruikt om de betonbouw prijzen te drukken. Daarnaast is er doorgaans wat minder overlast voor de omgeving omdat er geen betonmixer nodig is.

BETONBOUW PRIJZEN

De tarieven hangen af van de werkzaamheden, de wijze van constructie, de materialen en de looptijd van het project. Omdat tijd zich vertaalt in geld is de juiste voorbereiding van groot belang. Neem in een vroeg stadium contact op met de leverancier om de mogelijkheden te bespreken, en om een goede planning te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarnaast kan de planning vooraf de betonbouw prijzen flink drukken.