stortbeton
STORTBETON MAAKT BOUWEN BETER
Stortbeton is een uitstekend materiaal om een gebouw te realiseren, u moet uiteraard wel de juiste middelen gebruiken en starten vanaf een goed onderbouwd plan. Net als bij het bouwen met stortbeton is de basis essentieel. Daarom is het verstandig om vooraf de manier van bouwen te bepalen, een goed plan op papier te zetten en uiteraard te werken met de beste materialen. Dat kost wellicht wat meer tijd en voorbereiding aan de start, maar die tijd wordt tijdens de bouw al snel goed gemaakt. Daarnaast zal de bebouwing ook een langere levensduur hebben. Werken met stortbeton hoeft niet ingewikkeld te zijn zolang u weet welke zaken u zelf kunt regelen, en welke werkzaamheden u beter kunt uitbesteden. Laten de de verschillende werkzaamheden voor het gebruik van stortbeton binnen en buiten de woning alvast nader bekijken.
NIET ELK TYPE STORTBETON IS GELIJK
Bij het gebruik van stortbeton is het als eerste van belang te bepalen of het beton binnen of buiten gebruikt wordt. Weersomstandigheden kunnen een grote invloed uitoefenen op het beton, ook de ligging van de bebouwing. Bij een woning aan zee wordt ander stortbeton toegepast dan bij een woning verder landinwaarts, door de hogere concentratie zout in de omgeving. Op basis van de ligging en de aard van de bebouwing kunt u het juiste type beton kiezen. Vraag het vooraf aan de specialist zodat u direct goed van start kunt gaan.
GEBRUIK VAN STORTBETON IN DE WONING
Bij het plaatsen van stortbeton in de woning zijn er verschillende lagen met elk hun eigen functie. Dit zijn de standaard lagen in het kort:
- Fundering: De fundering zorgt dat het gewicht wordt overgedragen aan de onderliggende grond. Normaal gesproken komen de funderingssleuven op een diepte van 80cm onder het maaiveld te liggen.
- Ondervloer: Aan de hand van uw wensen wordt dikte van de ondervloer bepaald. Er wordt ook rekening gehouden met faciliteiten als vloerverwarming.
- Draagvloer: De draagvloer moet voldoende draagkracht bezitten waardoor het aandeel aan cement hoger komt te liggen. Bij het leggen van stortbeton is doorgaans een betonpomp nodig om het beton op de juiste wijze te lossen.
- Tussenlaag: Deze laag komt tussen de draagvloer en de afwerkvloer, met als doel de vloer te egaliseren boven de leidingen.
- Betonvloeren: Het is niet altijd nodig om het stortbeton te bedekken met tegels of een andere vloerbedekking. Er zijn ook speciale betonvloeren ofwel polybeton. Dit type vloer is verkrijgbaar in diverse kleuren en wordt met een aantrekkelijke glans afgewerkt. Vraag bij de leverancier naar de mogelijkheden.
GEBRUIK VAN STORTBETON BUITEN DE WONING
Bij het gebruik buiten zijn dit de meest voorkomende constructies uit stortbeton:
- Terras: Wanneer er natuursteen wordt gelegd zal een laag rijnzand ervoor zorgen dat er geen witte kringen door zoutafzetting ontstaan.
- Zwembad: Bij het aanleggen van een zwembad is het uiteraard van groot belang dat het zwembad geen lekkages vertoont. Met stortbeton is het mogelijk een heel duurzaam zwembad te maken, neem wel eerst contact op met een specialist.
- Tuinhuis: Bij een tuinhuis is de juiste fundering van belang. Houd vooraf rekening met het plaatsen van een toplaag.
- Carport: Het is ook mogelijk om met stortbeton de ondergrond voor een carport te leggen. In het ontwerp kan rekening worden gehouden met aansluiting op een terras of de woning voor een strak geheel.
Met stortbeton wordt het realiseren van uw dromen een stuk eenvoudiger, schakel wel tijdig een specialist in.