Betonvloer in de keuken: prijzen per m2 en hun mogelijkheden

Een betonvloer in de keuken biedt jou vele mogelijkheden. Je kunt hiermee eindelijk die moderne look realiseren waar je naar op zoek bent. Wanneer je voor de betonvloer gaat, dan heb je eigenlijk twee opties. Je kunt voor gepolierd beton kiezen, maar je kunt ook voor de cementgebonden gietvloeren gaan. In dit artikel worden beide opties voor de betonvloer in de keuken uitvoerig besproken.

betonvloer keuken

VLOER VAN GEPOLIERD BETON IN DE KEUKEN

Een gepolierde betonvloer past perfect in de keuken. Het geeft het ook een mooie robuuste uitstraling. Het is wel een vloer die minimaal 7 centimeter opbouwhoogte nodig heeft. Daarnaast is de plaatsing naadloos. Dit maakt het dus ook wel heel gemakkelijk, want schoonmaken is geen enkel probleem. Je hebt niet met naden vol met vuil te maken. De vloer wordt eerst geplaatst en daarna gevlinderd. Zo wordt deze mooi egaal en glad. Het is wel belangrijk om het beton met een beschermende coating te behandelen. Het beton is zelf te poreus.

Kiezen voor gepolierd beton

Omdat er een opbouwhoogte van 7 centimeter nodig is, is het vooral interessant om nieuwbouwwoningen en renovaties met een vloer van gepolierd beton aan te pakken. Het is onder andere heel geschikt in woningen waar de vloerbedekking in meerdere ruimtes tegelijkertijd moet worden aangepakt. In dat geval is dit een makkelijke oplossing te noemen.

Wat kost een gepolierde betonvloer in de keuken?

De kosten voor een gepolierde betonvloer in de keuken zijn van verschillende factoren afhankelijk. Zo is de oppervlakte van de vloer altijd van belang. Daarnaast is ook de moeilijkheidsgraad en bereikbaarheid een factor. De gemiddelde prijs van een gepolierde betonvloer ligt tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. Als het om een kleine oppervlakte gaat, wordt soms ook wel een vast minimumtarief gehanteerd. Het is altijd slim om een echte specialist erbij te betrekken. Vergelijk dan wel verschillende specialisten op prijs.

KIEZEN VOOR CEMENTGEBONDEN GIETVLOEREN

De cementgebonden gietvloeren worden eigenlijk niet tot de betonvloeren gerekend. Daarvoor hebben ze niet de juiste eigenschappen. Dat neemt niet weg dat je er wel heel goed de betonlook mee kunt nabootsen in de keuken. Deze vloer is gemaakt van cement en toeslagstoffen die bijeen worden gehouden door bindmiddelen. De vloeren kunnen al met een dikte van 3 millimeter worden aangebracht. Bovendien zijn ze met de juiste middelen ook waterdicht te maken.

Kiezen voor cementgebonden gietvloeren

Wanneer kies je voor de cementgebonden gietvloer in de keuken? Door de geringe opbouwhoogte is het heel gemakkelijk om de vloer aan te leggen. Daar hoeft geen grote renovatie aan te pas te komen. Je kunt ook gewoon alleen voor de keukenvloer gaan dan. Het is gewoon op de bestaande vloer aan te brengen. Zo kan je gemakkelijk geld besparen en toch goed vernieuwen. Bovendien is het ook zo dat de cementgebonden gietvloer wel heel simpel te plaatsen is. Dat houdt de kosten ook al wat lager.

Wat kost een cementgebonden gietvloer in de keuken?

Wat voor de gepolierde betonvloer geldt, is eigenlijk ook van toepassing op de cementgebonden gietvloer in de keuken. Het is afhankelijk van zaken zoals de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van het werk wat de precieze kosten zullen zijn. Gemiddeld zal de prijs ergens tussen 75 en 120 euro per vierkante meter liggen. Het is ook goed om te bedenken dat een kleine oppervlakte wat duurder uitpakt vanwege het vaste minimumtarief. Ook voor deze vloer geldt weer dat het slimmer is om er een specialist bij te halen. Vergelijk dan wel eerst de prijzen om tot de beste keuze te komen.

DE VERSCHILLEN TUSSEN SOORTEN RENOVATIES

Het is wel goed om eens duidelijk te hebben wat nu precies de verschillen zijn tussen de betonvloer bij een grote renovatie en een betonvloer bij een kleine renovatie. Dit helpt je om te bepalen wat jouw keuken nodig heeft. Zo is er bij een grote renovatie meer ruimte en kan je de opbouwhoogte van 7 centimeter van de gepolierde betonvloer beter aan. Aan de andere kant is bij een kleine renovatie de kleine opbouwhoogte in combinatie met de goede waterdichtheid natuurlijk juist een voordeel. Ook al is de prijs per vierkante meter vaak iets hoger.

EEN BETONVLOER IN DE KEUKEN BESCHERMEN

Kiezen voor een betonvloer in de keuken betekent wel ook dat bescherming nodig is. Dat kan met olie, coating of impregneermiddel. Dat komt omdat er in de keuken altijd meer vocht hangt. Daarnaast komt knoeien er nog weleens voor. Je wil dan niet dat het beton vol vlekken komt te zitten. Omdat het poreus is, trekken stoffen er namelijk nog al snel in.

Je kiest voor olie wanneer je vooral bescherming nodig hebt. De vloer gaat er ook meer van glanzen. Hij wordt echter niet waterdicht. Het impregneren van de betonvloer in de keuken zorgt dat je de poriën dicht en dat de vloer dus ook waterdicht wordt. Tot slot is ook coaten nog een optie. Dit is het aanbrengen van een beschermende laag op de vloer. Dit kan bijvoorbeeld met epoxy. Het kan ook met polyurethaan. Dit laatste middel wordt vooral voor woningen en kantoren gekozen.

Bedenk wel dat elke behandeling met extra kosten komt. Dat betekent dus dat je wel goed moet bekijken welke financiële mogelijkheden je hebt. Aan de hand daarvan kan je ook kiezen wat voor jou de beste optie is om voor te gaan.

WAT KAN JE NOG MEER MET BETON?

De betonvloer in de keuken is niet de enige toepassing die mogelijk is. Beton kan ook op allerlei andere plekken in de keuken heel mooi staan. Dit kan je ook leuk combineren. Een goed betonnen keukenblad is daar een voorbeeld van. Het is lekker stevig en er zal niet snel schade aan ontstaan. Het is wel belangrijk om het blad van een coating te voorzien. Zo zorg je dat vocht en vlekken, maar ook zuren, geen kans krijgen op het werkblad. Daarbij kijk je ook naar hoe je het hittebestendig maakt. De coating moet wel met regelmaat worden bijgewerkt.

Beton op de wanden is ook een leuk idee. Zo kan je de achterwand van de keuken er mooi mee afwerken. De betonlook komt daardoor alleen maar nog beter tot zijn recht. Wanneer je een open keuken hebt en die deels wilt sluiten, dan kan je een mooie lage scheidingswand maken met beton. Dit ziet er natuurlijk ook gewoon mooi uit. De laatste interessante optie die je hebt met beton in de keuken, is kiezen voor een betonnen wasbak. Die kan als één geheel met het werkblad worden gemaakt. Je kunt ook voor een mooie afzonderlijke wasbak kiezen. Dit past vooral in landelijke keukens. Ook voor deze optie geldt dat het belangrijk is om goede coating aan te brengen. Het werkblad en de wasbak zijn met het juiste pigment van een leuke kleur te voorzien.