Gevlinderde betonvloer: toepassingen in huis en prijzen

Een gevlinderde betonvloer is niet te vergelijken met een ander soort vloer. Het is precies het soort ondergrond dat past bij de stijl van een modern interieur. De vloer is bovendien heel sterk en is goed geschikt om te gebruiken met vloerverwarming. Daardoor is het zowel in de zomer als in de winter een ideale vloer om op te leven. In dit artikel kan je meer leren over de toepassing van de gevlinderde betonvloer.

WAT IS VLINDEREN

gevlinderde betonvloer

Het storten van het beton vraagt een bepaalde droogtijd. Wanneer de vloer droog is, is deze wel nog zeer ruw. Het is dan belangrijk om deze te vlinderen met een machine. Dit betekent dat de vloer met machinale kracht een compacte structuur krijgt. Het is de manier waarop de vloer wordt verdicht, maar wel gewoon mooi ruw van vorm blijft. Het is dan belangrijk om deze enkele keren te polijsten. Zo komt er een mooie strakke en glanzende vloer naar voeren.

Een betonvloer polijsten

Na het vlinderen is een betonvloer polijsten wel van belang. De vloer is te polijsten met een machine die hiervoor gemaakt is. Zo krijgt het beton een mooie glans. Het is bovendien ook de manier waarop de toplaag de vloer sterker kan maken. De kalken uit het cement worden weggenomen met het polijsten. Zo blijft alleen het kwarts over. De vloer wordt gladder van structuur waardoor deze ook gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken is.

AFWERKEN IN VORM EN KLEUR

Een gevlinderde betonvloer is van nature grijs. Door kleuren en kwartsen toe te voegen tijdens het vlinderen is dit aan te passen. Zo kan de vloer ook een andere uitstraling krijgen. Dit kan op heel veel manieren worden gedaan. In de eerste plaats speelt de wijze van vlinderen een rol. Daarnaast spelen ook de toegevoegde toeslagstoffen een rol. De wijze van polijsten, bijvoorbeeld mat of juist glanzend, is ook belangrijk. Daarnaast is het goed om de juiste coating vooraf uit te zoeken.

EEN GEVLINDERDE BETONVLOER IN HUIS

Er zijn allerlei toepassingen voor een gevlinderde betonvloer in huis te bedenken. Dat komt doordat deze vloer bij moderne interieurs past. Je kunt mooie combinaties maken en daar dan goed van profiteren. Het is leuk om eens te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dat zijn er veel meer dan je misschien denkt.

In de woonkamer

In de eerste plaats ziet een gevlinderde betonvloer in de woonkamer er mooi uit. De inrichting is dan aan te passen op de vloer. Het beton is industrieel van uitstraling, maar past juist ook goed bij natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Het is leuk om te zien hoe je met deze combinatie juist iets heel nieuws en moderns kan maken. Door materialen van verschillende uitersten en kleuren te kiezen, is het mogelijk om een eigen en unieke stijl voor de woonkamer te vinden. De vloer draagt dan bij aan de sfeer. Daardoor geeft gevlinderd beton je juist veel mogelijkheden.

In de keuken

Wie kiest voor een gevlinderde betonvloer in de keuken, moet dat doen in combinatie met een coating. In de keuken is meer vocht en vet te vinden en er wordt nog weleens geknoeid. Het is dan dus belangrijk dat de vloer gemakkelijk schoon te maken is. Door de open structuur van beton is dit niet altijd even gemakkelijk. Met een betere toplaag kan dit wel. Al is het wel altijd nog oppassen met olie en vet. De vloer laten coaten of impregneren kan allebei. De uitstraling vasthouden gaat wel beter wanneer je voor impregneren kiest. Laat dit dus wel meewegen in de keuze.

In de badkamer

Ook in de badkamer is de betonlook helemaal doorgedrongen. Dat komt mede ook doordat je er tegenwoordig zoveel kanten mee op kan. Beton is bovendien ook te vervangen door bijvoorbeeld beton cire. Het is bruikbaar in de vorm van een gevlinderde betonvloer, maar ook de wanden en vaste elementen zoals de meubels en de wastafel zijn in betonvorm te krijgen. Gevlinderd beton is gemakkelijk toe te passen, maar maak het wel waterdicht. Wie bijvoorbeeld beton in de douche gebruikt, zal wel een waterdichte ondergrond moeten kiezen. Bedenk ook dat de vloer glad wordt als deze nat wordt, dus zorg ook dat deze antislip is gemaakt in de douche.

DE PRIJZEN VAN EEN GEVLINDERDE BETONVLOER

Wie wil weten wat het kost om een gevlinderde betonvloer te plaatsen, moet rekening houden met prijzen tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De prijs is bovendien afhankelijk van de voorbereiding die nodig is. Hoe dikker de vloer en hoe lastiger de oppervlakte, hoe hoger de prijs. Neem ook de afwerking mee in de kosten. Het is aan te raden om de vloer door een specialist te laten leggen, maar vergelijk wel eerst op de prijs.

ONDERHOUD VAN DE GEVLINDERDE BETONVLOER

Onderhoud aan een gevlinderde betonvloer doen, betekent dat impregneerwas nodig is. Dit is een wax die in het beton trekt. Zo wordt deze vocht en vuilafstotend. De vloer regelmatig onderhouden met deze was is de beste optie. Daarmee krijgen vocht, olie en vet geen kans om in de vloer te trekken. Ook niet wanneer je het per ongeluk erop laat vallen. Er is nog een ander voordeel te koppelen aan het onderhouden op deze manier. De wax heeft ook een positieve uitwerking op de structuur van de vloer. Die wordt iets donkerder, zodat deze ook niet dof zal lijken.

De gevlinderde betonvloer reinigen kan het best met een schoonmaakproduct dat neutraal is. Voorkom het gebruik van bijvoorbeeld azijn of vergelijkbare producten omdat je hier juist vlekken mee maakt in plaats van wegneemt. Het zuur in de middelen zal reageren met de kalk in het beton. Dit levert doffe plekken op. Gebruik daarom een neutraal middel om vlekken te verwijderen. Door regelmatig de wax te blijven gebruiken, wordt het gemakkelijker om het beton te reinigen. De vlekken trekken dan minder snel in het materiaal. Dit helpt veel problemen voorkomen.

GEBRUIKEN MET VLOERVERWARMING

Een gevlinderde betonvloer gebruiken met vloerverwarming is goed mogelijk. Beton is van nature aan de koude kant. In de zomermaanden kan dat aantrekkelijk zijn. In de koude maanden van het jaar heb je het juist liever wat warmer. Vloerverwarming in de betonvloer laten aanleggen maakt het beton behaaglijk warm. Daarnaast is het een manier om gemakkelijker warmte te verspreiden. Dit is anders dan het gebruik van radiatoren. Er zijn bij vloerverwarming minder koude stromen. De warmte wordt daardoor ook beter verspreid. Dat maakt het veel aangenamer om erin te wonen. Het is ook hier belangrijk om wel met een specialist te werken. Die kan de vloer op de juiste wijze aanleggen.