Betonvloer met vloerverwarming

Een betonvloer combineren met vloerverwarming is een goede optie. Zo kan je op een duurzame manier toch de woning goed verwarmen. Daar komt bij dat beton er ook mooi strak uitziet op de vloer. De combinatie van beton en vloerverwarming zie je dus ook steeds vaker gekozen worden. Het is dan wel belangrijk om dit op de juiste wijze aan te pakken.

betonvloer met vloerverwarming

BELANGRIJKE PUNTEN VAN AANDACHT

De betonvloer is wat gevoeliger voor temperatuurverschillen en zet dus ook wat gemakkelijker uit. Het is dan mogelijk dat het gaat scheuren. Wanneer je vloerverwarming in de vloer laat maken, dan is het belangrijk dat er ook voor uitzetvoegen wordt gekozen. Daarnaast moet de vloeropbouw voldoende groot zijn. Ook is de opstart van de vloerverwarming een essentieel punt.

Werken met uitzetvoegen

Scheuren voorkomen is mogelijk met uitzetvoegen. Die moeten dan wel juist geplaatst zijn. Dat betekent dat het beton rustig kan werken. Juist bij vloerverwarming moet hier goed op gelet worden op de juiste plekken. Wie de betonvloer legt, moet daarom altijd goed samenwerken met de installateur van de vloerverwarming om goed te bepalen waar de uitzetvoegen en thermische onderbrekingen moeten worden geplaatst.

Werken met een goede vloeropbouw

Scheuren voorkomen is ook een goede vloeropbouw nodig. Dit vraagt om een dikte van 10 centimeter of meer. De vloeren met vloerverwarming zijn soms tot wel 18 centimeter dik. Dit komt omdat de opbouw bestaat uit de bestaande vloerplaat, de afvoer en leidingen, een uitvullaag, de isolatie, vloerverwarming en uiteindelijk de betonvloer.

Basis van de vloer

Het begint allemaal met de grond of de bestaande vloerplaat die er al ligt. Daarop worden de afvoeren en de leidingen voor water en elektriciteit gelegd. Daarop moet een zogenaamde uitvullaag worden aangebracht. Dit is dus samen al zo’n 5 centimeter, inclusief 0,2 millimeter PE-folie.

Daarop komt dan een laag aan isolatie. Het is vaak spuitisolatie, maar ook vaste platen kunnen worden gebruikt hiervoor. Het is vooral voor de vloerverwarming van belang dat er goede isolatie wordt gebruikt. Dit voorkomt verlies van warmte en onnodig veel stoken.

Nu de isolatie ligt, kan ook de vloerverwarming erop. Leg dit op een mat of op noppen. Laat het door een professional verzorgen die weet welke afstand tussen leidingen nodig is. Dit hangt af van de oppervlakte, het soort cv-installatie en enkele plaatselijke kenmerken. Juist om die reden is de specialist van waarde te noemen.

Uiteindelijk kan dan het beton erop worden gegoten. Dit kan met een dikte van 12 tot 15 centimeter. De vloerverwarming zit rechtstreeks in het beton en daarom wordt de warmte goed geleid. Wanneer het beton is gedroogd, kan je hier ook de uitzetvoegen in laten slijpen.

De goedkoopste soort vloeropbouw

Een betonvloer heeft als voordeel dat een funderingsplaat niet perse nodig is. De kosten voor een vloer van gepolierd beton zijn daardoor flink lager dan bijvoorbeeld die van een klassieke tegelvloer of van een gietvloer. Het is altijd slim om dit na te vragen bij de specialist zodat je precies weet wat het kost.

Het opstarten van vloerverwarming

De wijze van opstarten en het moment waarop dat gebeurt is ook van belang voor de vloerverwarming in de betonvloer. Het is belangrijk om de vloer eerst enkele weken te laten drogen en geen gebruik te maken van de vloerverwarming. Na ongeveer 4 weken is de vloerverwarming opstarten op een laag niveau mogelijk. Zo kan het beton nog iets verder drogen en uitharden. Een temperatuur van 25 graden Celsius is goed om mee te beginnen. Daarna kan je elke dag 1 graad hoger.

KOSTEN VOOR VLOERVERWARMING IN EEN BETONVLOER

De kosten voor vloerverwarming in een betonvloer hangen af van het soort bedrijf dat je hiervoor in de arm neemt. Reken op 40 tot 50 euro per vierkante meter. De factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn het gebruikte systeem, verdere aanwezigheid van verwarming, de oppervlakte, het soort betonvloer en onvoorziene omstandigheden bij het leggen. De betonvloer zelf zal bij het gieten een prijs van 70 tot 150 euro per vierkante meter kosten. Dit is exclusief btw. Ook hier spelen de oppervlakte, de kleur, een afwerkingslaag en andere wensen een rol.

KIEZEN VOOR EEN BETONVLOER MET VLOERVERWARMING?

Een betonvloer met vloerverwarming brengt vele pluspunten met zich mee. Het is lekker comfortabel omdat je op een gelijkmatige manier van verwarming kan genieten in de ruimte. Het is dus overal even warm. Bovendien is vooral de vloer lekker warm. Het energieverbruik loopt ermee terug, je bent minder duur uit en je bent milieubewust bezig.

De betonvloer zelf ziet er mooi strak uit en past bij elk soort interieur, met name de industriële varianten. De lucht blijft van betere kwaliteit en dit komt je gezondheid ten goede. Vooral stof zal minder rondvliegen. Met de vloerverwarming als hoofdverwarming zorg je dat je lekker veel ruimte over hebt. Bijvoorbeeld omdat er geen radiatoren meer nodig hebt in het huis. Dit is aantrekkelijk.