Beton schuren: prijzen, zelf doen of laten doen?

Het schuren van beton neemt veel tijd in beslag. Bovendien is het niet zomaar even gedaan. Daar moet je veel kennis voor hebben en ook ervaring kan een voordeel zijn. De juiste kennis en machines zijn hierbij heel belangrijk. Zo kan je elke betonvloer weer in de beste staat brengen. Wanneer je moet schuren en hoe je dat moet doen kan je op deze plek leren. Zo kan je het op de juiste wijze aanpakken.

WANNEER SCHUUR JE HET BETON?

beton schuren

Het moment van beton schuren hangt vooral af van de vloer zelf. Hoe ziet deze er nu uit? Wanneer je kijkt naar de voordelen van een betonvloer, dan zie je daar onderhoud niet bij staan. Omdat beton van nature poreus is, is het ook moeilijker om het schoon te houden. Er kunnen gemakkelijk vlekken in ontstaan. Ook kan beton slijten, bijvoorbeeld in looproutes. Daar wordt het beton dof. Het is belangrijk om dan de vloer eerst te schuren en dan van een coating te voorzien. Er zijn verschillende opties op dat vlak.

WAAROM SCHUUR JE HET BETON?

Er zijn verschillende redenen aan te voeren om het beton te schuren. Soms is het zelfs een vereiste. Een reden kan zijn dat je van vlekken of slijtplekken af wilt. Door de vloer te schuren en behandelen kan je deze weer mooi strak en glanzend maken. Wel is het dan belangrijk om de vloer ook goed af te werken met een coating. Andere redenen om het beton te schuren zijn het verwijderen van resten van oude vloerbedekking of het wegwerken van oneffenheden. Zo kan je zelf de vloer weer mooi strak maken.

Alsnog afwerken van een betonvloer is ook een mogelijkheid. Stel bijvoorbeeld dat het ging regenen tijdens het afwerken bij de bouw of renovatie. Dan was het beton niet goed te vlinderen. Op een later moment kan je dan door de betonvloer te schuren als nog voor een gladde, stofvrije vloer zorgen. Ook kan het tijd zijn om de vloer van een nieuwe coating te voorzien. Dan moet je de vloer dus ook eerst schuren voordat je deze gaat afwerken met een perfecte laag.

HOE SCHUUR JE HET BETON?

Het schuren van het beton kan het best met specifieke machines worden gedaan. Die zijn van diamantschijven voorzien. Zo kan je precies op maat schuren. Het is ook nog eens zo dat er verschillende machines en schijven bestaan om nog meer precisie aan te brengen. Er is bijvoorbeeld een machine voor het verwijderen van de oude beschermlaag. Je kunt dan in één keer de vloer schuren met korrel 60. Daarna kan de nieuwe laag er direct op. Ook voor het egaliseren van de vloer is een machine beschikbaar. Dit doe je in twee beurten of meer en kan dan ook voor behandeling met egaline kiezen.

Wil je de betonvloer repareren? Dan heb je daar een ander soort machine voor nodig. Je kiest dan voor meerdere schuurbeurten om alles weer strak en egaal te krijgen. Je poetst de beschadigingen eruit of je maakt de vloer klaar voor reparatiewerkzaamheden op deze manier. Ook polijsten is een optie. Dan moet je heel gericht werken en ben je een flinke tijd bezig met heel veel verschillende soorten schuurbeurten. Het is mogelijk om met een natte machine of een droge machine te werken. Droog schuren geeft wel veel meer stof. Aan de andere kant ben je wel ook sneller klaar. Het is dus maar net wat jij belangrijk vindt.

WAT KOST HET SCHUREN VAN BETON?

Wat zijn de kosten van het schuren van beton? Dit hangt af van de aanpak. Zelf schuren is voordeliger dan specialisten inhuren. Wanneer je zelf met de machines overweg kan, dan kan je voor 100 euro op een dag al klaar zijn. Doe je er een week over, dan wordt de huur vaak wat voordeliger en ben je rond 300 euro kwijt. Wanneer je echter geen ervaring hebt, of je hebt er de tijd niet voor, dan huur je een specialist in. Bedenk je dat een betonvloer schuren echt vakwerk is en werkzaamheden als polijsten zelfs nog meer. Wanneer je de professional inschakelt weet je wel ook echt zeker dat het goed gebeurt. De prijs wordt dan vaak per vierkante meter gerekend. Wel zijn er kosten voor bijvoorbeeld nabewerkingen. Het is dus zo dat de kosten ergens tussen 5 en 15 euro per vierkante meter komen te liggen.