Betonnen keukenwerkblad: prijs, voordelen en doe hetzelf

Bepaal of cementtellers geschikt zijn voor u, leer hoe ze worden gemaakt en krijg verzorgingstips.

Betonnen keukenwerkbladen bieden een volledig aanpasbaar, handgemaakt oppervlak dat populair is in keukens, badkamers en buitenverblijven, maar ook in restaurants en bars. Betonnen werkbladen combineren functionaliteit en schoonheid, plus ze zijn van nature duurzaam en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

VOORDELEN EN NADELEN

Houd rekening met de volgende voor- en nadelen bij de beslissing of beton een goede keuze voor u is.

Voordelen: Maatwerk

Het grootste voordeel is dat de aanpassingsmogelijkheden vrijwel eindeloos zijn.

 • U kunt de exacte kleur en vorm kiezen die u wilt, een uniek randprofiel kiezen, embeds toevoegen of het oppervlak polijsten voor een glanzende afwerking.
 • Beton kan zijn natuurlijke grijs behouden of worden aangepast om de look van graniet, marmer of zelfs hout te repliceren.
 • Texturen en afwerkingen zijn beschikbaar voor elke ontwerpstijl, inclusief traditioneel, modern, hedendaags, industrieel of rustiek.
 • U kunt aangepaste functies laten gieten in uw toonbanken, inclusief afvoerborden, onderzetters of snijplanken.
 • Decoratieve glas- of steengranulaten kunnen aan de mix worden toegevoegd om een mooie steenachtige uitstraling te creëren.
 • Of neem uw ontwerp over met geïntegreerde verlichting of een gestencild logo.

Voordelen: Duurzaamheid

Een ander positief aspect is de duurzaamheid. De meeste aannemers versterken de mix door het toevoegen van glasvezels, waardoor de teller zowel uitzonderlijk sterk als licht is. De versterking zorgt voor lange, naadloze overspanningen en zelfs gedurfde overstekken die niet mogelijk zijn met graniet of andere materialen. Een bijkomend voordeel is dat glasvezelversterkt beton (GFRC) veel minder snel zal barsten.

Nadelen: Vlekken

Hoewel tellers van cement jarenlang meegaan, zijn ze kwetsbaar voor vlekken. U moet de verzegeling en de was regelmatig opnieuw aanbrengen om het oppervlak te beschermen en ervoor zorgen dat gemorste en geknoeide vloeistoffen direct worden opgeruimd. Maar als u gewend bent om te betegelen, zult u het niet leuk vinden om de toegevoegde taak van het schoonmaken van voegspecie lijnen te hebben. Vergelijk het met andere populaire materialen.

Nadelen: Snelheid

Houd er rekening mee dat aangepaste aanrechtbladen tijd nodig hebben om te ontwerpen, te gieten en te genezen – als je haast hebt, kan dit een nadeel zijn. Plan de doorlooptijd op zijn minst een paar weken.

Nadelen: Kosten

Ten slotte betekent hun handgemaakte karakter dat je misschien meer betaalt vanwege de benodigde arbeid. Maar omdat ze een premium materiaal zijn, zullen ze de waarde van uw huis op lange termijn verhogen, waardoor ze een goede investering zijn.

DOE-HET-ZELF BASIS – HOE MAAK JE EEN BETONNEN KEUKENWERKBLAD

Als de kosten een punt van zorg zijn, zou je de doe-het-zelf route kunnen gaan om geld te besparen. Wij raden u aan om een eenvoudig ontwerp te hanteren, tenzij u veel ervaring heeft. Wees je ervan bewust dat dit een complex doe-het-zelf project is dat veel tools en meerdere stappen vereist.

Hier is een overzicht van het proces:

 • Bouw de mal
 • Gebruik melaminehoudende spaanplaat
 • Meng het beton
 • Krijg een speciaal samengestelde keukenwerkblad mix
 • Giet het beton
 • Troffel om de hele vorm te vullen, dan tamponeren of vibreren om luchtbellen te laten ontsnappen
 • Genees het beton
 • Afdekken met plastic folie en minstens 18 uur laten drogen.
 • Verwijder de plaat uit de mal
 • Haal de mal uit elkaar, en trek hem weg van de randen…
 • Werk het oppervlak af
 • Schuur eventuele onvolkomenheden op en vul leegtes op met drijfmest.
 • Breng een sealer aan
 • Zorg ervoor dat het beton volledig is uitgehard, schoon en droog is voordat u het afdicht.
 • Installeer uw nieuwe aanrecht
 • Krijg hulp bij het tillen van de teller op zijn plaats, gebruik siliconenkit om deze aan uw kasten te bevestigen.

WAT KOSTEN ZE?

Betonnen aanrechtbladen zijn over het algemeen niet duurder dan graniet of marmer. Het verschil is dat het grootste deel van de kosten niet afkomstig is van de gebruikte materialen, maar ligt in de creativiteit en het ontwerpvermogen van de ambachtsman, evenals in het transport en de installatie van het eindproduct. Aan de betaalbare kant kunnen ze ongeveer 55 euro per vierkante meter kosten. Voor een creatiever ontwerp kunnen de kosten oplopen tot 115 euro per vierkante meter of meer.

Factoren die een rol spelen in de uiteindelijke kosten van uw aanrecht zijn de vorm, grootte, dikte, kleur en afwerking, maar ook toevoegingen zoals randontwerpen, backsplashes, inlegwerk of decoratieve aggregaten. Het beperken van maatwerk en het gebruik van meer gerecyclede materialen kan helpen om uw budget in de hand te houden.

Een element dat vaak over het hoofd wordt gezien is hun waarde op lange termijn. Een tijdloos ontwerp plus de inherente duurzaamheid van het materiaal kan gelijk staan aan tientallen jaren van functionaliteit. In de toekomst kan dit u geld, tijd en het gedoe van het vervangen van verouderde of versleten materialen besparen.

BETONNEN KEUKENWERKBLAD ONDERHOUD

Moet ik een sealer aanbrengen?

Vanwege het van nature poreuze oppervlak moet een sealer worden aangebracht om opname van water en vlekken te voorkomen. Er zijn food-grade sealers die speciaal ontworpen zijn voor food-prep gebieden zoals binnen- of buitenkeukens of barbladen. Sealers zijn kwetsbaar voor schade door hitte van hete potten en pannen, dus moeten er onderzetters of andere vormen van hittebescherming worden gebruikt.

Hoe reinig en onderhoud ik betonnen keukenwerkbladen?

Zolang uw beton goed is afgedicht, moet het net zo gemakkelijk te reinigen zijn als een gelamineerd oppervlak. Gebruik in de regel een pH-neutrale reiniger en vermijd het gebruik van agressieve schuursponsjes of schurende reinigingsmiddelen die de verzegeling kunnen afslijten. Meer informatie: Reiniging van keukenwerkbladen, buizen en spoelbakken.

Als er toch vlekken ontstaan, kunt u de vlekken vaak zelf verwijderen met behulp van de juiste materialen en methoden. Zie deze tips voor het verwijderen van vlekken.

Krassen ze?

Kleine krassen kunnen ontstaan door direct op het oppervlak te snijden, maar dergelijke beschadigingen blijven over het algemeen beperkt tot de sealer, waardoor dit een eenvoudige reparatie is. Zie Kleine oppervlakkige krassen bij het aanraken.

Zal het barsten?

Kleine scheuren kunnen ontstaan door natuurlijke krimp, maar ze zijn meestal niet structureel van aard en verbeteren vaak het natuurlijke uiterlijk. Het gebruik van verschillende versterkingsmethodes tijdens de bouw kan dit helpen voorkomen. Lees meer over scheuren.

HOE LANG GAAN ZE MEE?

Betonnen keukenwerkbladen zullen u tientallen jaren lang goed van dienst zijn – zowel functioneel als esthetisch – en zullen waarschijnlijk nooit vervangen moeten worden. Bij normaal gebruik gaan ze vaak levenslang mee. Zo bespaart u niet alleen materiaal en afval, maar bespaart u ook de kosten en het gedoe van het uitscheuren van versleten, verouderde oppervlakken.