Woonbeton: Info & Prijzen

Een mooie vloer van woonbeton kan heel goed uitpakken. Het is bovendien ook nog eens heel comfortabel. Daarom past het perfect in elk soort interieur. De combinatie met goede vloerverwarming maakt het helemaal compleet. Niet alleen thuis, maar ook in bijvoorbeeld winkels en kantoren ziet het er goed uit. De vloer kan ook een stevige belasting aan. Daarnaast is het gemakkelijk te onderhouden. Op deze plek leer je er meer over.

woonbeton

WAT IS WOONBETON PRECIES?

Woonbeton is een cementgebonden vloer die geen naden vertoont. De vloer is in enkele millimeters te leggen. Het voordeel is dat het op elke ondervloer kan, zolang deze vlak en droog is gemaakt. Woonbeton is met kleurpigment van elke gewenste kleur te voorzien. Zo kan je er dus alle kanten mee op in huis. De afwerking kan zowel mat als glanzend. Het is daarnaast ook nog eens zo dat het tegen vocht kan mits er een waterdichte coating op wordt aangebracht. Daarmee past het dus ook in de keuken of badkamer.

ANDERS DAN EEN BETONVLOER

Pas op, een vloer van woonbeton en een betonvloer zijn twee verschillende dingen. Al zal je dat niet direct kunnen zien als je ernaar kijkt. Toch is het wel goed om te weten waar de verschillen zitten. Zo is de vloer van woonbeton vele malen dunner met slechts 3 tot 8 millimeter tegenover 7 centimeter. Daarnaast kan er meer met kleur. Woonbeton is veel flexibeler en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Bovendien heeft het minder onderhoud nodig. Wel is het iets duurder in aanleg, 75 euro per vierkante meter tegenover 50 euro per vierkante meter.

DE PRIJS VAN WOONBETON

De kosten voor woonbeton worden per vierkante meter gerekend. Er zijn echter wel meer factoren die meespelen in de uiteindelijke prijs. Zo is het zo dat de verhouding tussen kosten en oppervlakte gunstig uitpakken naarmate de oppervlakte groter wordt. Andere zaken die meespelen zijn de kleur die je kiest en de ondergrond waarop het moet worden aangebracht. Het kan zijn dat die eerst bvlak en droog moet worden gemaakt. Dit brengt ook kosten met zich mee. Het is slim om offertes te vergelijken om zo de beste prijs te vinden voor jouw project.

DE PLUSPUNTEN VAN WOONBETON

Er zijn veel voordelen aan de keuze voor woonbeton te koppelen. Zo is dit type materiaal heel slijtvast. Het is ook bestand tegen krassen. Het gaat uiteindelijk 20 jaar of meer mee. Daar komt dan bij dat je niet veel onderhoud hoeft te doen. De vloer kan goed tegen stof en water, mits je deze goed behandelt met een coating. De vloer is naadloos, zodat ook daar geen vuil in kan blijven steken. Daarnaast zijn er heel veel kleuren uit het RAL-palet mogelijk. Het past daardoor in allerlei interieurs.

DE MINPUNTEN VAN WOONBETON

Het is niet alleen maar voordeel als het om woonbeton gaat. Er zitten ook nadelen aan. Zo is het tijdrovend om de vloer te leggen. Dit kan ergens van 2 tot 4 dagen duren. Dat wordt dan ook nog gevolgd door 2 tot 3 dagen drogen. Je bent dus minimaal een week kwijt voordat je de ruimte weer in kunt. Wel is de vloer dan helemaal perfect. Omdat het zo moet gebeuren, is het ook echt vakwerk te noemen. Dat betekent dus ook dat je eigenlijk altijd een specialist moet inhuren hiervoor. Wanneer je snel uitgekeken raakt op de vloer heb je wel een probleem. De vloer gaat lang mee, dus je moet hem er dan weer helemaal uit slopen.

KIEZEN TUSSEN WOONBETON EN EEN GIETVLOER

De keuze tussen een cementgebonden betonvloer en een gietvloer is eigenlijk niet helemaal juist. De gietvloer bestaat uit epoxy en polyurethaan. Dit is bovendien het soort vloer dat zelf rechttrekt. In het geval van woonbeton is dat wel anders. Dit materiaal heeft deze eigenschappen niet. Woonbeton is ook wat dikker dan een gietvloer. Daardoor droogt het wat minder snel. Wel is de prijs ongeveer gelijk. Beide soorten vloeren hebben zo dus hun eigen toepassingen.

COMBINEREN MET VLOERVERWARMING

Woonbeton is perfect te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het is fijn om te weten dat het beton de warmte goed opneemt en mooi verdeelt. Daardoor ben je minder energie kwijt om de ruimte toch goed te verwarmen. Dat is ook te danken aan de beperkte dikte van de vloer. Bovendien speelt de samenstelling van het materiaal wel een grote rol hierin. Wie dus vloerverwarming in huis wenst, kan er goed aan doen woonbeton te kiezen.

GEBRUIKEN IN ANDERE SETTINGS

Woonbeton is niet alleen maar geschikt voor de woning. Het past ook heel goed in een winkel of een showroom. Dit wordt dan ook vaak gekozen. De mogelijkheden met kleur zijn hier belangrijk in. Dat helpt in de presentatie die de winkel kiest. Omdat het ook sterk is en er weinig onderhoud voor nodig is, is het een praktische vloer voor winkels en showrooms. Die voordelen zijn ook aantrekkelijk wanneer het in het moderne kantoor wordt gebruikt. Tot slot ziet het er altijd mooi strak uit as het gestort is.