Betonstuc vloer – Het dunne alternatief voor betonvloeren

Een sterke vloer die er mooi uitziet en ook onderhoudsvriendelijk is. Dat is het soort vloer waar je naar op zoek bent. In dat geval is kiezen voor de betonstuc vloer wel heel verstandig. Je kent dit misschien ook wel als beton cire. Het is het soort vloer dat lekker dun is, in allerlei leuren te krijgen is en ook nog eens waterdicht is. In dit artikel leer je er meer over.

betonstuc vloer

WAT IS HET VOOR VLOER?

Een vloer van beton cire betekent dat je kiest voor cement met hars en een aantal hulpstoffen. De kleur komt van kleurpigment. Het is geen waterdicht mengsel. Wanneer de vloer is aangebracht moet deze glad worden geschuurd. Daarna kan deze worden geïmpregneerd en is er een toplaag op aan te brengen. De waterdichte vloer die je eraan overhoudt is te vergelijken met een betonvloer, maar dan vele malen dunner. Met betonstuc is overigens meer te doen dan alleen de vloer. Denk aan wanden, trappen en zelfs meubels.

De betonstuc vloer is in allerlei kleuren te krijgen. Daarvoor wordt simpelweg pigment toegevoegd. Het is gemakkelijk in het mengsel van cement en hars te mengen. Al kan je wel ook gewoon voor grijs kiezen als je dat mooi vindt. Daarnaast kan je alle andere mogelijke kanten op. De vloer is lekker zacht en glad. Dat is natuurlijk ook aantrekkelijk in huis. Wel is het slim om de vloer door een specialist te laten aanleggen.

DE JUISTE ONDERVLOER KIEZEN

Het is belangrijk om te werken op een goede vlakke ondergrond. De betonstuc vloer komt er dan alleen maar beter uit te zien. Op een ondervloer van beton of cement kom je het beste uit. Al kan ook worden gekozen voor bodemplaten die gelegd worden. Al is hout dan juist weer geen goede ondergrond te noemen. Dit kan te veel gaan uitzetten waardoor het betonstuc kan gaan scheuren. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

BELANGRIJKE PUNTEN BIJ HET GIETEN

De betonstuc vloer kan gemakkelijk gelegd worden, maar het neemt wel tijd in beslag. Met het drogen erbij kan het om anderhalve week gaan. Het is dan belangrijk om de beton cire laag voor laag aan te brengen en dit goed te laten drogen na iedere laag. Dat betekent dus wel dat er flink wat werk in gaat zitten. Bovendien is je huis dan even niet bewoonbaar. Je krijgt er echter wel een hele mooie vloer voor terug. Die ook nog eens heel gemakkelijk bruikbaar is. Pak het op de volgende manier aan.

Een goede basis leggen

Maak eerst de ondergrond geschikt. Zo kan je het eventueel egaal make met egaline en is het mogelijk om alles eerst te behandelen met een primer voor de het betonstuc gaat gieten. Maak het betonstuc met cement aan en voeg de hars en het kleurpigment toe. Eventueel voeg je ook andere hulpstoffen toe. De pasta die je hiermee maakt ga je in lagen van 2 tot 3 millimeter aanbrengen op de ondervloer. De eerste laag kan behoorlijk grof worden aangebracht. Daarna moet het fijner worden aangebracht. De fijnere lagen moet je ook langer laten drogen, ongeveer een dag per laag.

Zorgen voor de afwerking

Nu je de vloer hebt aangebracht en hebt laten drogen is het tijd om deze af te werken. Dat doe je door de oppervlakte eerst glad te schuren. Dat laat je dan daarna ongeveer 5 dagen volledig uitharden. Loop dus niet op de vloer gedurende dit proces. Daarna kan je er een mooie coating op aanbrengen om de vloer af te werken. Dit wordt ook wel een sealer genoemd. Dit klinkt allemaal als een behoorlijke klus. Je kunt er dus ook goed aan doen om gewoon een specialist in de arm te nemen die dit allemaal voor je verzorgt.

Onderhouden van de vloer

Nu je de vloer eenmaal gaat gebruiken moet je deze ook onderhouden. Een voordeel van een betonstucvloer is dat deze gemakkelijk schoon te maken is. Door de gladde structuur zonder naden kan je deze makkelijk dweilen en blijft er geen vuil in de naden steken. Je hebt ook geen agressieve schoonmaakmiddelen nodig hiervoor. Het is slimmer om een zachte allesreiniger te gebruiken. Of borstel het met een parketborstel. De vloer is het best eens per kwartaal met een wax te behandelen. Zo blijft deze goed beschermd tegen vuil en vocht. Ook krijgt het een mooie glans.

VOORDELEN VAN DE BETONSTUC VLOER

De betonstuc vloer heeft de nodige voordelen. Het is een mooie vloer. Ook is deze sterk en zal deze niet snel slijten. Daarnaast is deze mooi naadloos. Het is een soort vloer die heel hygiënisch is. Ook is het zo dat er gemakkelijk met vloerverwarming gewerkt kan worden. Wanneer je de vloer met een waterbestendig middel bewerkt, dan kan deze ook goed in vochtige ruimtes. De vloer gaat ook lekker lang mee, dus je bent direct klaar.

DE NADELEN VAN BETONSTUC

De nadelen van betonstuc vloeren zijn ook gemakkelijk te benoemen. Zo is het wat duurder om aan te leggen. De prijs ligt vaak ergens tussen 80 en 125 euro per vierkante meter. Met extra hulpstoffen wordt dit alleen maar meer. Dit is een nadeel. Ook is het veel werk om de vloer aan te leggen. Daardoor heb je vaak een echte specialist nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het is dan dus ook zo dat je eerst moet vergelijken om tot de beste optie te komen. Begin dus wel ruim op tijd als je de vloer wilt aanleggen in huis. Lees ook: Prijs betonvloer: kosten per m2 voor verschillende soorten betonvloeren