Betonmixer met pomp

BETONMIXER MAAKT BOUWEN EENVOUDIGER

Wanneer u een woning wilt bouwen, een terras, tuinhuis, kelder of carport heeft u beton nodig. Met een betonmixer aan huis wordt dat een stuk eenvoudiger. Het gebruik van een betonmixer op locatie heeft diverse voordelen, u moet wel op de hoogte zijn van het materiaal en de juiste werkwijze. In dit artikel leest u de basisprincipes bij het gebruik van een betonmixer.

Gerelateerd:Beste betonmixers kopen en review

VOORDELEN VAN ZELF BETON MENGEN

Wat zijn de voornaamste voordelen bij het gebruik van een betonmixer? Hier zijn de meest gehoorde voordelen:

  • De kosten voor zelf beton mengen met een betonmixer liggen aanzienlijk lager.
  • De levertijd is veel korter wanneer u zelf een betonmixer gebruikt.
  • Bij het storten van beton zijn vaak meerdere soorten beton nodig, met een betonmixer ter plekke kunt u snel en efficiënt werken.

HOE WERKT EEN BETONMIXER?

Een betonmixer wordt gebruikt om zand, grind, cement en water te vermengen tot een vloeibaar beton dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld een fundering te leggen. De betonmixer zorgt ervoor dat de ingrediënten op de juiste wijze met elkaar vermengd worden, en voorkomt dat het beton voortijdig zal uitdrogen.

VERSCHILLENDE FORMATEN BETONMIXER

Er zijn verschillende formaten betonmixer, voor de meeste bouwwerkzaamheden kan er een geschikt formaat worden gehuurd. Een kleinere betonmixer kan op locatie worden geplaatst, het is ook mogelijk dat er een grote betonwagen nodig is afhankelijk van het bouwproject.

VASTE BETONMIXER

Een vaste betonmixer is voorzien van een trommel waarin schuin gepositioneerde schoepen het mengsel naar boven stuwen, de zwaartekracht zorgt er vervolgens voor dat het mengsel weer naar beneden vloeit. De trommel wordt daarbij aangedreven door een motor die loopt op benzine of elektriciteit. Middels een wiel kan de draaiende trommel worden geopend om deze te legen.

ZELFRIJDENDE BETONMIXER

Dit type betonmixer wordt ook wel een betonwagen genoemd, met deze betonmixer kan het volledige mengsel worden vervoerd van de centrale naar de bouwplaats. De trommel is verankerd aan de trommelwand middels een vaste spiraal. Door een verleng goot te koppelen aan de betonmixer kan het beton worden gestort op de gewenste plek. Na het maken van het betonmengsel moet deze zo snel mogelijk worden gebruikt.

SAMENSTELLING VAN BETON

Beton is een populair bouwmateriaal dat in vloeibare vorm wordt gebruikt en vervolgens zal verharden. Beton zoals we deze heden ten dage toepassen bestaat uit vier primaire ingrediënten:

Water: De perfecte verhouding tussen water en cement is cruciaal voor de juiste consistentie van het beton. Deze verhouding kan bij elk soort gebruik verschillen. Houd rekening met de juiste verhouding in de betonmixer.

Bindmiddel: De Romeinen maakten reeds gebruik van kalk als bindmiddel. Tegenwoordig wordt er meestal een calcium-silicaat cement gebruikt, in België komen we vaak hoogovencement en portlandcement tegen.

Toeslagmateriaal: Hoe fijner de korrels in het beton zijn hoe meer water er nodig is voor de juiste consistentie. Naast de granulaten zand en grind wordt er vaak een toeslagmateriaal gebruikt als gemalen baksteen of siliciumpoeder.

Hulpstoffen: Om de eigenschappen van het beton in de betonmixer te wijzigen kunnen er hulpstoffen toegevoegd worden zoals plastificeerders, bindingsversnellers of vertragers, luchtbelvormers en kleurpigmenten.

Voor de juiste samenstelling en het gebruik van de betonmixer kunt u terecht bij de leverancier van uw bouwmaterialen.