Uitgewassen beton: plaatsing en prijzen per m2

Uitgewassen beton heeft diverse buitentoepassingen, zoals opritten en terrassen. De prijs per m2 voor het laten plaatsen ervan varieert tussen 40 en 60 euro. De toplaag van het beton wordt verwijderd met een hogedrukreiniger, waardoor de steentjes zichtbaar worden.

De verschillende toepassingen voor vloeren zijn ongekend. Vooral betonvloeren zijn tegenwoordig razend populair. Ook voor een betonvloer zijn er veel verschillende toepassingen. Van echt beton, gepolierd, betonlook of betontegels, de mogelijkheden voor je vloer met beton zijn onbeperkt. Beton kan binnenshuis aangelegd worden, daar zien we vaak gepolierde gietvloeren die er als beton uitzien, maar ook vooral voor buitentoepassingen als een terras, oprit of parking is beton zeer geschikt. Een vorm van plaatsing van een betonvloer is uitgewassen beton, ook wel gewassen beton genoemd. Het storten van gewassen en uitgewassen beton is vooral veel gezien voor buitentoepassingen en vormt een fraaie vloer van gewassen beton voor terrassen en opritten.

WAT IS UITGEWASSEN BETON EN GEWASSEN BETON?

Uitgewassen beton, oftewel gewassen beton, is een in België ontwikkelde soort beton met allerlei toepassingen en vooral geschikt is voor vloeren. Dat het beton de naam uitgewassen of gewassen heeft gekregen is niet voor niets. Bij plaatsing van het beton wordt het namelijk ook uitgewassen of gewassen. De woorden gewassen en uitgewassen worden wel veelvuldig door elkaar gebruikt, maar met uitgewassen en gewassen wordt hetzelfde bedoeld. Officieel wordt het ook wel chemisch uitgewassen beton genoemd. Uitgewassen en gewassen beton verschilt ten opzicht van een gepolierde betonvloer. Beton wat is gepolierd is gepolijst en heeft een gladde beton afwerking.

Uitgewassen beton is een gewassen betonvloer die ruw aanvoelt en ook een reliëf heeft. Het ruwe effect van uitgewassen beton of gewassen beton wordt bereikt tijdens de plaatsing en afwerking van de gewassen betonvloer. Bij de aanleg wordt op de vloer een laag beton van ongeveer 15 tot 20 centimeter gestort. Als het beton gestort is, wordt er direct een laag bindingsvertrager over het beton gesproeid. Deze bindingsvertrager zal in het gewassen beton trekken, maar niet geheel naar de bodem van de vloer zakken. De toplaag van de gewassen betonvloer zal nu niet meer uitharden, zodat het voor afwerking bewerkt kan worden. De afwerking houdt dan ook het zogenaamde uitgewassen of gewassen beton in. Nadien wordt namelijk met een hogedrukreiniger de bovenste laag beton uitgewassen of gewassen, zodat het granulaat in het gewassen beton zichtbaar wordt en een ruw gewassen effect geeft.

De vloerafwerking van de uitgewassen beton of gewassen betonvloer kan daarna nog bestaan uit afwerking door aanbrengen van speciale laag beschermende vloeistof, dat het beton extra beschermd. Je kunt dus voor deze gewassen betonvloeren zelf een bepaald granulaat kiezen wat je door de gewassen betonvloer wilt laten zien. Ook is het mogelijk om aan het gewassen beton nog een kleurstof toe te voegen ter afwerking, zodat de uitgewassen beton vloer ook nog een kleurtje krijgt.

Toepassingen voor uitgewassen beton en gewassen beton

Betonvloeren die gewassen of uitgewassen zijn kunnen voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Veel gemeentes gebruiken beton voor openbare stukken weg, opritten, terrassen, pleinen of een parking. Vloeren van Gewassen beton of uitgewassen beton lenen zich daar uitstekend voor. Het is namelijk geen saai grijs beton, maar beton met een kleurtje en het is ruw, wat een speels effect geeft en minder glad is. Maar ook als particulier is een vloer van gewassen beton of uitgewassen beton zeer geschikt. Voor je eigen beton parking of oprit zal dit een mooie en stevige vloer van beton geven. Je kunt je terras, oprit of parking nadien normaal afspuiten om het mooie effect te behouden. Uitgewassen beton gevel kan de gevel een fraai uiterlijk van ruw beton geven.

PRIJS VAN UITGEWASSEN EN GEWASSEN BETON PER M2

Prijs van uitgewassen en gewassen beton per m2

De prijzen voor uitgewassen beton en gewassen beton worden berekend per m2. Wel is het aan te raden om een uitgewassen of gewassen vloer van beton te laten aanleggen. Het laten aanleggen gebeurd dan door een specialist en je krijgt garantie. Wel hangen daar natuurlijk kosten aan vast. Gewassen en uitgewassen vloeren dienen wel een goede fundering te hebben. Houdt dus rekening dat ook dit kosten met zich meebrengt en in de prijzen per m2 is verwerkt. Laat daarom bij de specialist prijzen op maat opmaken, zodat van elk onderdeel de prijs per m2 duidelijk is. Voor de aanleg van een terras of oprit van een uitgewassen en gewassen betonvloer is de prijs gemiddeld zo’n € 40,- tot € 60,- euro per m2. De kosten en de prijzen kunnen oplopen bij extra toepassingen, zoals de prijs voor kleurstof in het beton of een extra beschermende laag. Vraag dus verschillende offertes aan voor prijzen op maat om een goede keuze te maken uit gewassen beton en uitgewassen beton met de goedkoopste prijs. Let er ook op of in de prijzen plaatsing van de fundering is opgenomen.

PLAATSING GEWASSEN BETON EN UITGEWASSEN BETON

Bij de plaatsing van de gewassen en uitgewassen betonvloeren zul je eerst een goede beton fundering moeten storten. Hiervoor gebruik je ook beton en de dikte van het beton voor de fundering is afhankelijk van hoe intensief de uitgewassen beton en gewassen beton vloer gebruikt gaat worden. Gemiddeld zal de fundering van beton ongeveer 20 centimeter dik zijn. Opritten worden intensiever gebruikt, dus de laag gewassen beton voor een oprit zal dikker zijn dan bij gewassen terrassen. De fundering van beton voor een terras kan minder dik zijn.

Na plaatsing van de fundering wordt er een laag beton gestort van tussen de 15 en 25 centimeter en direct bewerkt met een bindingsvertrager, zodat het beton niet uithardt. In de onderlaag van de vloer zal het beton wel uitharden, zodat de volgende dag de bovenste laag beton gewassen of uitgewassen kan worden met een hogedrukreiniger. Nu zal het gewassen of uitgewassen effect ontstaan. Voor de vloerafwerking kan het beton behandeld worden met een beschermingslaag om het beton te beschermen tegen weersinvloeden.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Hieronder volgen nog enkele veelgestelde vragen over gewassen beton:

Een gepolierde betonvloer of uitgewassen beton / gewassen beton kiezen?

De keuze voor het type betonvloer is belangrijk. Je kunt voor je beton terras of beton oprit kiezen voor betontegels, gewassen en uitgewassen beton vloeren, maar ook voor een gepolierde betonvloer. Een gepolierd terras of gepolierde oprit is natuurlijk mooi glad ten opzichte van een gewassen terras of uitgewassen beton oprit. Maar een nadeel van gepolierd kan zijn dat bij slecht weer je gepolierd terras of gepolierd oprit spekglad wordt. Bij uitgewassen beton en gewassen beton zal dit niet voorkomen want gewassen en uitgewassen vloeren zijn ruw. Maar ten opzichte van gepolierd beton, zal een gepolierde vloer minder last hebben van vuilaanhechting. Een gepolierde vloer zal ook een luxe uitstraling hebben, maar ook een vloer van uitgewassen beton en gewassen beton zal mooi staan. De aanleg verschilt soms wel. Een gepolierde vloer kan ook uit tegels bestaan, waardoor plaatsing van de gepolierde betonvloer gemakkelijker is dan gewassen beton en uitgewassen beton. Of je kiest voor gepolierd of gewassen of uitgewassen, het blijft een persoonlijke keuze en is afhankelijk van smaak en de prijzen.

Uitvoeringsmogelijkheden uitgewassen en gewassen beton

Ten opzicht van bijvoorbeeld gepolierd beton is uitgewassen en gewassen beton zeer fraai om te zien doordat in het beton verschillende soort stenen en kiezels kunnen zitten. Als ook het beton nog van een kleur voorzien is, dan is dit type beton erg decoratief. Ook als beton gepolierd is dan kan het decoratief zijn, maar een gepolierde afwerking is niet ruw. Het is dus de toepassingen voor de hoeveelheid, maar ook de soort stenen die je in de uitgewassen en gewassen beton als afwerking naar voren laat komen, wat de uitstraling bepaald. Dit kan ook de prijs van het type betonvloer bepalen, dus let er bij het bepalen van prijzen op welke steensoort je neemt en hoeveel.