Beton gietvloer: Soorten, Mogelijkheden & Prijs

Een mooie vloer met een look van beton is altijd aantrekkelijk. In sommige woningen is er echter onvoldoende ruimte om een goede opbouwhoogte te benutten. Dan past de massieve betonvloer er dus ook niet in. Het is dan fijn om als alternatief voor de beton gietvloer te kunnen kiezen. Deze is namelijk wel lekker dun en past daarom vaak beter. Het is wel belangrijk om goed te weten wat er mogelijk is. Daarover leer je hier meer.

beton gietvloer

WAT IS EEN BETON GIETVLOER?

Een beton gietvloer is een vloer die een betonlook heeft, maar eigenlijk van cement is. De vloer kan naadloos gelegd worden. Dat is ook te danken aan het soort samenstelling. Zo is de vloer ook nog eens in allerlei verschillende diktes en kleuren aan te leggen. Het voordeel hiervan is dat er daarmee ook heel veel verschillende toepassingen mogelijk zijn. Sommige vloeren zijn goed buiten te gebruiken. Andere zijn waterdicht voor vochtige ruimtes. Daarnaast kan het materiaal ook op wanden en plafonds worden gebruikt.

WELKE SOORTEN ZIJN ER?

Als het gaat om de beton gietvloer, dan gaat dat niet slechts om één soort vloer. Er zijn heel veel opties. Die hebben elk zo hun eigen look. Ook de dikte, de samenstelling en andere kenmerken kunnen verschillen. Het is leuk om de opties eens te bekijken.

Cementgebonden gietvloer

In de eerste plaats is er de cementgebonden betonvloer. Dit staat ook wel bekend als woonbeton. Het is het soort vloer dat van cement, bindmiddel en hulpstoffen is gemaakt. De vloer kan in één keer worden gelegd. Het is daarna mogelijk om deze af te werken met wax of polyurethaan. Deze vloer is in veel verschillende kleuren te krijgen. De afwerking kan mat of glanzend zijn. Het is bovendien zo dat cement op eigenlijk elke ondergrond mogelijk is. Mits het een vlakke en vormvaste ondervloer betreft.

De voordelen van de beton gietvloer is dat het eigenlijk geen gietvloer is. Het is namelijk net even anders dan andere soorten gietvloeren. De dikte ligt tussen 3 en 8 millimeter. De vloer is binnen te gebruiken. Het kan in vochtige ruimtes, mits er waterdichte beschermlagen worden aangebracht. De prijs ligt tussen 75 en 150 euro. Dit is inclusief plaatsen.

Beton cire

Het gebruik van betoncire gaat op basis van een pasta. Dit is namelijk een mengsel van cement en hars. Het is belangrijk om dit in meerdere lagen aan te brengen. Vervolgens moet het afgewerkt worden met een sealer zodat de vloer ook echt glad wordt. De betonlook is het populairs, maar cire is ook in allerlei andere kleuren te krijgen. Het is bovendien een materiaal dat op elke ondergrond past. Mits de ondervloer maar vlak en vormvast is. Andere namen zijn bijvoorbeeld betonstuc en microcement. Al deze producten zijn echter wel gelijk.

Kenmerken van beton cire zijn dat het maar 2 tot 3 millimeter dik is en dat het overal te gebruiken is. Het kan zowel binnen als buiten. Daarnaast is het niet alleen voor vloeren geschikt, maar ook voor de wand, het palfond en zelfs het aanrecht. Je kunt het in vochtige ruimtes toepassen, maar alleen met een waterdichte coating. Het is gemakkelijk te plaatsen en kost tussen 80 en 130 euro per vierkante meter.

WELKE SOORT MOET IK KIEZEN?

Het soort gietvloer dat je kiest hangt van enkele factoren af. Je kijkt naar de look en de afwerking, maar je kijkt ook naar wat er mogelijk is in de ruimte. In dat opzicht is het slim om te weten dat de specialist precies weet wat er wel en niet kan. Laat die er dus eens naar kijken om te bepalen wat mogelijk is. Die kijkt naar de ondergrond, de ruimte voor opbouwhoogte en andere zaken. Aan de hand daarvan is dan te bepalen welke vloer het best passend is voor jouw project. Het is wel slim om meerdere specialisten aan te schrijven om zo de meest voordelige te vinden.

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR EEN BETON GIETVLOER?

Als het gaat om de prijs voor een beton gietvloer, dan is het belangrijk om de gebruikelijke factoren mee te nemen hierin. In de eerste plaats kijk je naar de oppervlakte. Hoe meer vierkante meters, hoe hoger de prijs is. Daarnaast is de ondergrond ook van belang. Moet die vlak gemaakt worden of moet er primer op? Dan kost het meer. De manier van afwerken speelt ook een rol in de prijs. Daarnaast is een kamer met meer hoeken altijd wat duurder.

De kosten zullen uiteindelijk altijd ergens tussen 75 en 150 euro per vierkante meter uitkomen. Dit is inclusief de plaatsing. Alles hangt dus af van de factoren die voor jouw project gelden. Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen en zo een gemakkelijke vergelijking te kunnen maken. Je weet dan zeker dat je goede kwaliteit voor een voordelige prijs krijgt. Dat is wat je wilt.

VOORBEELDEN VAN DE MOGELIJKHEDEN

Het is leuk om te zien dat er met de beton gietvloer veel mogelijk is. Er zijn allerlei opties en daarvan vind je hier enkele voorbeelden. Zo kan betoncire in de badkamer heel mooi zijn. Wie dit afwerkt met een goede coating maakt het waterdicht. Dan staat het mooi en kan het zowel op de vloer als de wanden om er een geheel van te maken. Zo kan de badkamer ook eindelijk die industriële look krijgen die je zoekt.

Een leuk alternatief is kiezen voor microcement. In dat geval kan je namelijk net even iets anders doen. De samenstelling in dikte is namelijk net even anders. Je kunt het in 1 tot 3 millimeter aanbrengen. Daardoor past het bijvoorbeeld goed op de trap. Zo laat je de vloer en de trap in elkaar overlopen. Het leuke is wel dat je verschillende kleuren kunt kiezen om toch enig onderscheid te maken.

Een andere goede mogelijkheid is de keuze voor woonbeton. Dit kan je dan bijvoorbeeld in de slaapkamer doen. Daar wordt vaak met wit en pasteltinten gewerkt en daar past deze vloer ook perfect bij. Een vloer in een andere kleur is ook leuk. Bruin kan een goede optie zijn. Kijk dan ook naar de afwerking. Glanzend is vaak mooi. Vraag de specialist om met je mee te denken hierover.