Betonvloer gieten: Wwerkwijze vloer in beton maken

Een betonvloer gieten is geen gemakkelijke klus. Wanneer je zelf de woning probeert aan te pakken, dan kan dit best wel tegenvallen. Het is belangrijk om goed voorbereid hieraan te beginnen. Om je daarbij te helpen is het belangrijk om de belangrijke punten eerst goed voor ogen te hebben. Daarom kan je in dit artikel alles vinden wat voor het gieten van belang is.

HEEL VEEL MOGELIJKHEDEN MET BETON

betonvloer gieten

Het is natuurlijk bekend dat beton heel veel mogelijkheden biedt. Het past goed bij vloerverwarming. Daarnaast is het ook lekker waterdicht te houden. Ook is de vloer lekker stil, dus maak je ermee een einde aan geluidsoverlast. Dit maakt een betonvloer voordelig ten opzichte van andere vloeren. Omdat betonmortel gemakkelijk aan te schaffen is, is het ook nog eens simpel om eraan te beginnen. Al heb je wel meer nodig dan alleen mortel.

BENODIGDHEDEN VOOR VLOEREN

Naast betonmortel heb je ook andere materialen en gereedschappen nodig voor het gieten van een betonvloer. Dat begint met plasticfolie. Daarnaast is ook wapeningsmateriaal van belang. Een goede speciekuip en betonspecie zijn ook belangrijk. Huur een betonmixer. Bij een echte grote klus kies je voor een betonmolen. Een goede waterpas is belangrijk, net als een betonschop of een hark.

WAAROP LETTEN?

Waar moet op letten als je beton gaat gieten? Het is in de eerste plaats zaak om een goede stevige ondergrond te kiezen. Beton brengt veel gewicht met zich mee en dat moet gedragen kunnen worden. Wanneer je hier niet zeker van bent, moet je de woning eerst bouwkundig laten nakijken. Natuurlijk is er ook betonmortel in lichtgewicht. Met behulp van zogenaamde zwaluwstaartplaten kan een lichte vloer maken met een dikte van ongeveer 30 millimeter. Let er verder op dat je niet moet gieten als het vries. Het is zaak dat het beton op de juiste manier kan uitharden. Dit is per soort beton wel verschillend. Vaak zit je goed vanaf 5 graden Celsius.

VOORBEREIDEN VAN DE ONDERGROND

Het is zaak om eerst de ondergrond in orde te maken. Wanneer deze beschadigd is, moet deze eerst worden gerepareerd. Dat kan bijvoorbeeld door vulzand te gebruiken en zo een stabiele ondergrond voor het beton te verzorgen. Het is ook een optie om direct harde isolatieplaten te gebruiken. Op deze ondergrond kan dan een laag plasticfolie worden aangebracht. Met het folie voorkom je dat vocht uit het beton in de ondergrond of de muren trekt. Neem wel genoeg folie om op die manier de onderzijde goed te beschermen tegen opspattend beton bij het gieten. Als er naden of kieren overblijven, dan zijn die te dichten met purschuim.

Wie het slim wil aanpakken, gaat niet zelf met het gieten van beton aan de slag. In plaats daarvan wordt een specialist ingeschakeld. Wel is het dan belangrijk om goed uit te zoeken welke specialist dit dan moet zijn. Je kunt verschillende specialisten een offerte laten uitbrengen. Zo kan je gemakkelijk vergelijken en de beste en voordeligste eruit halen.

HET AANBRENGEN VAN WAPENING

Het is ook goed om te bekijken welk soort wapening je gaat gebruiken. Dit hangt af van het type vloer. Een dunnen betonvloer gaat het best samen met zwaluwstaartplaten. Wel is het belangrijk dat deze platen precies op de juiste wijze worden bevestigd. Neem daarom altijd eerst de gebruiksaanwijzing door. Ze moeten bijvoorbeeld 10 millimeter vrij van de wand liggen. Wie kiest voor bouwstaalmatten, moet zorgen dat ze zwevend in het beton komen te liggen. Ze moeten en rusten op klosjes of balken. Zo wordt het ook gemakkelijker om de leidingen en kabels voor bijvoorbeeld vloerverwarming, afvoeren en elektra te leggen.

BETON AANMAKEN EN STORTEN

Het is belangrijk om met de speciekuip en cementmixer aan de slag te gaan om het beton volgens de aanwijzingen te mixen. Het is wel belangrijk om dit te doen op het moment dat je ook echt de tijd hebt om de vloer te storten. Het mengsel begint immers al snel uit te harden. Het beton gieten doe je samen met een hark en betonschop. Zo kan je het mooi verdelen. Met een reilat kan je de oppervlakte dan mooi strak en glad maken. Het is soms belangrijk om het beton met folie af te dekken om te voorkomen dat het te snel uitdroogt. Lees dit soort zaken terug op de verpakking. Houd daarbij ook rekening met de luchtvochtigheid en de temperatuur.

TIJD OM TE DROGEN

De vloer is meestal na 24 tot 48 uur al te belopen. Dit is echter niet hetzelfde als volledig droog. Dat kan tot wel meer dan dertig dagen duren. Wanneer je tegels wilt leggen, moet je daar dus wel even op wachten. Dit kan je terugvinden in de gebruiksaanwijzing. Anders zal de vloer niet mooi strak komen te liggen. Dit is iets wat vaak fout gaat. Het is juist daarom ook slim om vakspecialisten in te schakelen. Je hoeft dan niet zelf voor het materiaal te zorgen. Ook weet je zeker dat het werk op de juiste manier wordt uitgevoerd. Dat geeft veel rust. Bovendien krijg je dan de best mogelijke vloer in de woning.