Betonkelder of gegoten kelder

BETONKELDERS VOOR MEER RUIMTE IN DE WONING

Bij de bouw van een woning kunt u direct rekening houden met de aanleg van een betonkelder. Ook wanneer uw woning is gebouwd zonder kelder kan deze in veel gevallen later nog geplaatst worden. Betonkelders vergroten het oppervlak van de woning en leveren daarnaast een aanzienlijke meerwaarde aan het huis bij verkoop. Wat zijn de voordelen van betonkelders en hoe kunt zelf een betonkelder plaatsen?

VOORDELEN VAN BETONKELDERS

Steeds meer particulieren kiezen voor het plaatsen van betonkelders onder de woning. Wanneer u de voordelen op een rijtje ziet wordt het direct duidelijk waarom:

  • De oppervlakte van het huis wordt direct aanzienlijk vergroot zonder extra land te gebruiken om de woning heen.
  • Er komt veel bergruimte vrij onder de woning waarmee de leefruimte bovengronds plotseling aanzienlijk groter wordt.
  • Er zijn verschillende toepassingen voor betonkelders die variëren van een studio, berging, een badkamer, filmruimte of recreatieruimte.
  • Een betonkelder is vaak een rustige plek die meer kalmte biedt dan andere delen van het huis.
  • Betonkelders verhogen de waarde van de woning aanzienlijk bij verkoop.

AANLEG VAN BETONKELDERS

Alvorens te starten met de aanleg van betonkelders moeten er keuzes gemaakt worden op basis van de bestaande bebouwing. Wanneer het een nieuwbouwproject betreft zijn de opties ruimer. De draagkracht van de huidige fundering speelt uiteraard een belangrijke rol bij het bouwen van de kelder. Wanneer de draagkracht niet toereikend is kan deze vooraf versterkt worden.

WERKWIJZE BIJ DE AANLEG

Eerst wordt de technische toestand van de huidige bebouwing bepaald. Wanneer er wijzigingen moeten plaatsvinden aan de huidige fundering worden deze werkzaamheden ook in het plan opgenomen. Er wordt ruimte gecreëerd door de benodigde vierkante meters uit te graven. In een aantal gevallen kan er bij betonkelders gebruikt gemaakt worden van prefab beton, in andere gevallen wordt er maatwerk verricht. De toepassing van de nieuwe ruimte moet vooraf worden bepaald. Wanneer de betonkelder wordt gebruikt als woonruimte moet er rekening gehouden worden met lichtinval, ventilatie en demping van geluid op het hogere niveau. Betonkelders voor opslag vergen minder faciliteiten. Wanneer er bijvoorbeeld een badkamer of douche moet worden aangelegd moet er rekening worden gehouden met de leidingen.

AANDACHTSPUNTEN BIJ BETONKELDERS

De belangrijkste aandachtspunten bij betonkelders zijn:

  • De fundering moet goed zijn en indien nodig worden aangepast.
  • Een ruimte onder het huis is doorgaans koeler dan de ruimtes boven het maaiveld.
  • Betonkelders moeten goed bereikbaar zijn vanuit de woning.
  • Wanneer de ruimte gebruikt wordt om in te wonen zijn er meer belangrijke zaken zoals daglicht, klimaatcontrole en isolatie om rekening mee te houden.

KOSTEN VAN BETONKELDERS

Er zijn teveel variabele kosten om standaard prijzen voor betonkelders te noemen. Denk aan bedragen die variëren tussen tienduizenden euro’s en zelfs tonnen. Houd er wel rekening mee dat de verkoopwaarde van de woning ook aanzienlijk zal stijgen. Neem de bouw van betonkelders daarom ook serieus en zorg voor hoogwaardige kwaliteit. Door vooraf rekening te houden met een breed spectrum aan mogelijkheden zult u later niet tegen eventuele beperkingen oplopen. Tijdens de bouw van de betonkelder zijn er meer mogelijkheden om faciliteiten aan te brengen dan achteraf.