Geborsteld beton als praktische anti-slip vloer: prijs en info

Wie een vloer wil die niet glad is, kan goed voor geborsteld beton kiezen. Deze vloer wordt dan ook op veel plekken gekozen waar grip essentieel is. Het is bijvoorbeeld het soort vloer dat je in parkeergarages tegenkomt. De ruwe structuur is daar natuurlijk het bekendste kenmerk van. Wanneer je wilt weten hoe het zit met geborsteld beton, dan kan je daar in dit artikel meer over leren.

WAT IS GEBORSTELD BETON EIGENLIJK?

Wanneer het gaat over geborsteld of gebezemd beton, dan gaat het over een vloer met ruwe afwerking. Het is een massieve betonvloer die niet gepolierd is. Daardoor blijft de ruwe onafgewerkte structuur bestaan en wordt de vloer minder glad. Het is gemakkelijk mogelijk om deze structuur te verkrijgen. In het verse beton met een borstel strijken zorgt voor de groeven. Let wel op, want er is ook uitgeborsteld beton, maar dat is weer iets heel anders.

KENMERKEN VAN GEBEZEMD BETON

Geborsteld beton heeft enkele belangrijke kenmerken. Zo is het bijvoorbeeld slipvast door de ruwe structuur. Wanneer het nat wordt of wanneer het hellend is gelegd, glijd je dus niet weg. Wel is het door deze textuur ook wel wat sneller vuil en heeft het een matte uitstraling. Het is ook zo dat deze vloer heel drukvast en bijvoorbeeld zelfs de druk van een vrachtwagen aankan.

Een vloer van geborsteld beton is gemakkelijk te onderhouden. Dat komt mede ook doordat er geen voegen zijn en de vloer naadloos wordt afgewerkt. Daar groeit dan bijvoorbeeld geen mos in. Het beton kent van nature al een lange levensduur, dat komt bijvoorbeeld ook doordat het tegen extreme omstandigheden kan. Een laatste kenmerk is dat beton in veel verschillende kleuren te krijgen is.

WAT IS DE PRIJS GEBORSTELD BETON?

Wat het kost om geborsteld beton te storten hangt van een aantal zaken af. De oppervlakte is altijd een factor. Daarnaast moet de specialist er gemakkelijk met de cementwagen bij kunnen. Ook zaken zoals de dikte van de vloer, de afwerking en de kleur spelen een rol. De prijs kan daardoor variëren van 50 tot 140 euro per vierkante meter. Dit is exclusief btw.

Ook is het zo dat de prijs per ondernemer net even anders kan zijn. Je moet dus niet direct met de eerste die je tegenkomt in zee gaan. In plaats daarvan is het slim om te bekijken wat verschillende aannemers te bieden hebben door offertes te vergelijken. Kijk daarbij ook naar wat geborsteld beton kost in verhouding tot andere soorten. Denk aan gevlinderd beton, polybeton, printbeton en uitgewassen beton.

Type betonvloer Gemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Geborsteld beton € 50 – 140
Gevlinderde betonvloer € 50 – 130
Polybeton € 50 – 130
Printbeton € 50 – 80
Uitgewassen beton € 40 – 60

DE TOEPASSINGEN

Er zijn veel buitentoepassingen te bedenken voor geborsteld beton. Je wilt op sommige plekken gladheid natuurlijk graag voorkomen. Dan is dit het materiaal waar je de vloer van moet maken. Heb je met hellende vlakken te maken, of ben je op een plek waar veel water wordt gebruikt? Dan is dit de optie die je zoekt.

Ook in woningen is geborsteld beton steeds populairder.. Bijvoorbeeld voor de oprit omdat dit veilig is voor de auto. Daarom is geborsteld beton ook te vinden in parkeerplaatsen en op openbare wegen. Het is daarnaast thuis ook heel geschikt om bijvoorbeeld je terras ermee te bekleden. Juist vanwege de ruwe structuur die het betreden gemakkelijk maakt.

Het is ook binnen mogelijk om met geborsteld beton te werken. Daar kan je in kantoorpanden veel waarde van hebben. In een opslagruimte is het fijn om de goederen op een stevige vloer die veel druk aankan te plaatsen. Denk aan het gebruik in magazijnen en loodsen. Daarnaast zie je het ook veel op boerderijen in stallen en schuren. Beton kan ook goed tegen bijvoorbeeld zuren.

HET PLAATSEN

Om geborsteld beton te plaatsen is het eerst belangrijk om een massieve vloer te leggen. Die maak je van gewapend beton. Deze moet je dan afstrijken en polieren om de vloer effen te maken. Vervolgens is het mogelijk om de oppervlakte te bezemen of borstelen. Zo maak je er kleine groeven in. Het is belangrijk om goed na te denken over de richting van de ribbels. Je wilt natuurlijk wel antislipwerking.

Het is ook belangrijk dat het beton niet gaat scheuren. De juiste laag geborsteld beton is daarom 15 tot 20 centimeter dik. Het is in dat opzicht dus juist ook slim om een vakman erbij te betrekken. Die kan helpen met de juiste plaatsing van de vloer. Ook voor adviezen over de afwerking van de vloer en het borstelen is dit de juiste persoon.

HET ONDERHOUDEN

Het is belangrijk om een schoonmaakmiddel te kiezen dat neutraal is en niet agressief. Middelen met zuur zoals azijn of antikal zijn niet aan te raden. Dit veroorzaakt juist vlekken doordat het in de vloer gaat bijten. Veel vuil dat in de groeven van het geborsteld beton komt is gewoon met een bezem weg te vegen.

Het is ook mogelijk om de vloer te impregneren. Je gebruikt dan speciale was die de poriën van het beton dichtmaakt. Zo maak je het bestand tegen vuil en vocht. Bovendien kan je dan zorgen dat de vloer er nog mooier gaat uitzien.