Beton impregneren: Bekijk de prijzen en methodes

De betonvloer een lange levensduur geven doe je door een extra laag van bescherming erop aan te brengen. Het is goed om de betonvloer te impregneren. Zo zorg je dat bijvoorbeeld vuil en vet op een goede manier tegenhouden. Impregneren is daarvoor één van de beste opties die je hebt. Het is een manier om goedkoop onderhoud te verzorgen en de vloer ook nog mooi te houden.

beton impregneren

VOORDELEN VAN HET IMPREGNEREN VAN HET BETON

Een betonvloer laten impregneren betekent dat het oppervlak harde wordt en de vloer langer meegaat. Het is zowel voor vloeren buiten als voor vloeren binnen een goed idee. Het is buiten zo dat vorst en neerslag een gevaar vormen. Dus met impregneren is te zorgen dat je dit tegengaat. Ook krijgen mos en algen geen kans.

Vloeren die binnen zijn gelegd worden vaak bedreigd door bijvoorbeeld vet en vuil. Dit kan snel in de vloer trekken en dan een blijvende plek achterlagen. Door de vloer te impregneren ziet deze er hetzelfde uit, maar is hij wel goed beschermd. Daarom is het slim om dit direct na plaatsing te doen. Al kan het ook later worden gedaan.

ZO KAN JE BETON IMPREGNEREN

Beton impregneren gebeurt met een sealer in de oppervlakte die naar binnen dringt. Met dit middel wordt een extra beschermlaag aangebracht. Een middel dat in de vloer dringt, verlengt de levensduur. Dat werk op de volgende manier.

Verwijderen van de curinglaag

Bij het storten van de vloer is een curinglaag aangebracht. Daarmee wordt gezorgd dat het beton trager uithardt. Wanneer het harden te snel gaat kan de vloer krimpen of scheuren. De curinglaag kan er na ongeveer een maand af. Dit is het best te doen met specifieke middelen die de laag losmaken. Ook slijpen of polijsten is mogelijk. Laat dit door een kenner doen. Die gebruikt daar bijvoorbeeld een diamant voor.

Wie lithofin losefix gebruikt, kan zelf aan de slag met het verwijderen. De laag is op deze manier veiliger schoon te maken dan door slijpen of polijsten. Daarbij kan immer per ongeluk schade worden gemaakt. Dit zijn dus ook echt taken die aan de specialisten overgelaten moeten worden. Het is altijd goed om te kijken wie dit voordelig voor je kan verzorgen bij jou in de omgeving. Pas op, wanneer je niet gaat impregneren kan je de curinglaag beter laten zitten en van nature laten slijten.

Zorgen voor impregnatie

Nu is het tijd om te impregneren. Daarvoor wordt lithiumsilicaat gebruikt op de betonvloer. Het middel dringt in het beton en wordt kristalvormig door een chemische reactie met andere stoffen in het beton. De chemische reactie zorgt dat de poriën in het beton sluiten. Daardoor wordt de vloer nog harder, maar blijft deze wel damp-open. Zo is de vloer langdurig bestand tegen vocht en vuil, maar ook tegen vet. Het impregneren kan al voor 7,50 euro per vierkante meter.

ANDERE OPTIES DAN IMPREGNEREN

Het is niet alleen een optie om voor impregneren te kiezen. De betonvloer is ook op allerlei andere manieren te beschermen. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van een beschermende olie te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met lijnolie. Dit werkt perfect tegen vuil en vet. Het is daarmee ook gemakkelijker om de vloer schoon te maken en houden. Zo blijft de vloer ook gevoed. Bedenk wel dat de look van de vloer iets zal veranderen door het gebruik van olie. De kleur zal donkerder worden en de toplaag zal meer glans gaan vertonen. Het is goed beschermend en niet duur en je kunt het zelf toepassen.

Een andere optie die je hebt is coaten. Dan is het zo dat er bovenop de betonnen vloer een extra laag wordt aangebracht. Dit is ook het grote verschil met impregneren waar het in de vloer trekt. Je werkt dus bovenop de huidige vloer. De laag van de coating bestaat uit bijvoorbeeld PU of epoxy. Met het coaten is het mogelijk om de vloer te dichten en te beschermen. Het is echter wel zo dat coating, net als olie, invloed heeft op de look van je vloer. Die zal er net wat anders uit gaan zien. Dat is met impregneren dus niet het geval. Bovendien is het coaten vaak ook iets duurder. Het kan voor 75 euro per vierkante meter met epoxy en 90 euro per vierkante meter met PU.

KAN JE DIT ZELF IMPREGNEREN ?

Kan je zelf zorgen voor het impregneren van de vloer? Het is immers gewoon mogelijk om impregneermiddel bij de bouwwinkel te kopen. Het is wel belangrijk om dan te weten hoe je dit moet aanpakken. Bijvoorbeeld waar het gaat om het verwijderen van de curinglaag. Daarvoor moet je dan eerst met lithofin losefix aan de slag. Het kan daarom vaak beter zijn om gewoon de specialist erbij te halen. Zo weet je zeker dat alles op de juiste wijze gebeurt.

Wie niet zeker weet of het beter is om de specialist in te huren, kan misschien het best eerst eens overleg plegen. Leer meer over de prijs en de werkwijze op deze manier. Bovendien kan je dan ook kijken welke dingen je zelf kunt doen en welke je aan de specialist wilt overlaten. Dit is natuurlijk ook een optie.

ALLEEN DE VOORBEREIDING DOEN VOOR BETON IMPREGNEREN

Je kunt het beton laten impregneren door de specialist, maar dan zelf eerst het voorwerk doen. Denk aan het schoonmaken van het oppervlak. Vuile vloeren zijn niet te impregneren omdat dan juist het vuil in de vloer zal trekken en er dus niet beschermd wordt. Is het beton beschadigd? Dan is het beter om dit eerst te laten repareren.