Dak met betonnen dakpannen: kenmerken, voordelen, nadelen, prijs

DeĀ betonnen dakpan, die vaak in het noorden van Frankrijk wordt aangetroffen, is een dakbedekkingsoplossing met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Minder bekend dan kleitegels, heeft het een aantal kwaliteiten.

WAT ZIJN DE SPECIFIEKE KENMERKEN VAN BETONTEGELS?

Betontegels zijn gemaakt van een mengsel van zand, water, cement en minerale pigmenten. De betontegel wordt niet gebakken: hij wordt stevig door de verharding van het mengsel. Omdat ze uit een mal worden gemaakt, hebben betonnen dakpannen allemaal dezelfde vorm en kunnen ze een bijna perfect dak vormen.

Betonnen dakpannen zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken.

Betontegels staan bekend om hun vorstbestendigheid. Betonnen pannendaken zijn dan ook vooral te vinden in het noorden van Frankrijk en op veel Parijse daken.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN BETONTEGELS?

Betonnen dakpannen hebben verschillende voordelen:

  • De prijs is lager dan die van klei- of leisteentegels,
  • De keuze aan kleuren is groot dankzij de kleurpigmenten,
  • De weerstand tegen vorst en verwering is belangrijk,
  • De productie is milieuvriendelijk,
  • De waterdichtheid is bijna perfect.

De betontegel concurreert met de klei- en leisteentegel, maar lijdt onder een slechte reputatie.

WAT ZIJN DE FOUTEN?

Als de betontegel de kleitegel nooit heeft verdrongen, komt dat door misvattingen die blijven bestaan ondanks de komst van de nieuwe generatie tegels. Deze compenseren veel van de gebreken die aan betontegels worden toegeschreven: verkleuring na verloop van tijd, gebrek aan esthetische aantrekkingskracht, gebrek aan weerstand tegen vuil zoals mos, en een levensduur die als kort wordt beschouwd.

Vandaag de dag zijn deze nadelen niet meer nodig door te kiezen voor betontegels van hoge kwaliteit, dankzij specifieke behandelingen van de tegels. Bovendien wordt de betontegel aan het einde van zijn levensduur volledig gerecycleerd om er toeslagstoffen van te maken.