Betonpomp kopen of huren

BETONPOMP VOOR BOUWEN OP AFSTAND

Wanneer beton over een grotere afstand moet worden vervoerd van de betonmixer naar de eindbestemming is er een betonpomp nodig. Met name voor bouwwerken waarbij het beton in de hoogte moet worden getransporteerd is een betonpomp essentieel. Er zijn verschillende soorten betonpompen met afwijkende afmetingen. De leverancier kan helpen bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel geven u alvast wat algemene basisinformatie over de verschillende soorten betonpomp en mogelijkheden.

HISTORIE VAN DE BETONPOMP

De betonpomp werd in 1927 ontwikkeld door de Duitse ingenieurs Frits Hell en Max Giese. Ze kwamen met het idee om beton direct van de betonmixer naar de bouwplaats te transporteren. Destijds werd er minder water toegevoegd aan het beton waardoor het beton sterker werd. In die tijd kon een horizontale afstand van 120 meter worden overbrugd en een hoogte van 38 meter.

WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN VAN EEN BETONPOMP?

Een betonpomp kan gemonteerd worden op een vrachtwagen of alleen staan. Een betonpomp die zelf kan rijden kan worden ingezet bij de constructie van bruggen, stuwdammen en gebouwen. De maximale korrelgrootte voor een zelfrijdende betonpomp bedraagt 63 mm, ruim voldoende voor de meeste bouwwerkzaamheden. De grootste pomphoogte die ooit is bereikt bedraagt momenteel 675 meter. Deze hoogte werd bereikt tijdens de bouw van de Burj Khalifa in Dubai. De hoogte die het beton kan bereiken wordt bepaald door de samenstelling van het beton en de maximale pompdruk. Horizontaal zijn er reeds veel grotere afstanden bereikt, tot ruim drie kilometer. Voor extreem lange afstanden is er wel veel voorbereiding nodig evenals de inzet van specialisten.

VERSCHILLENDE BETONPOMP SYSTEMEN

Er zijn twee standaard betonpomp systemen; de zuigerpomp en de rotorpomp. Hieronder een korte beschrijving van deze twee types:

ZUIGERPOMPEN

Dit type betonpomp wordt sinds de jaren twintig van de vorige eeuw gebruikt in de bouw. Nu worden veelal dubbelzuigerpompen toegepast, deze betonpompen worden aangedreven door een elektromotor of een dieselmotor. De zuigers worden via een aandrijfcilinder met elkaar verbonden en werken tegen elkaar in.

ROTORPOMPEN

Een rotorpomp is een betrekkelijk eenvoudige betonpomp die compact is en relatief weinig geluid maakt. Er wordt geen speciale betonschuif gebruikt bij dit type betonpomp. Het beton wordt in de persslang gebracht middels de ronddraaiende rollen in het rotorhuis. Wanneer de rotorpomp goed is afgesteld zal het perssysteem geheel gesloten zijn. Dit type betonpomp wordt voornamelijk toegepast bij zelfrijdende betonmolens.

DE JUISTE BETONPOMP VOOR DE JUISTE KLUS

Bij de keuze voor een betonpomp zijn er een aantal aandachtspunten waaronder:

  • De omvang van het bouwproject
  • De gewenste horizontale of verticale afstand die overbrugd moet worden
  • Het soort beton dat gebruikt wordt in de werkzaamheden
  • Het gewenste volume
  • De locatie en omgeving

Naast de keuze voor de juiste betonpomp is er ook het juiste schuifsysteem nodig, daarnaast moet de beton verdeelmast aansluiten op de vereisten in het bouwplan. Het is van groot belang dat alle elementen juist op elkaar afgestemd worden. Schakel in een vroeg stadium de leverancier van de betonpomp in om de beste aanpak in overleg te bepalen.