Egaline vloer aanbrengen: prijs en nuttige informatie

Een mooie vloer van cement en kunsthars wordt ook wel een egaline vloer genoemd. Doordat de vloer uit deze basisstoffen is opgebouwd, is deze zowel heel sterk als heel flexibel. Dat voorkomt dus ook dat deze barsten of scheuren zal vertonen. De egaline vloeren zijn vaak de oplossing voor bestaande ondergronden die opnieuw vlakgemaakt moeten worden voor een verdere afwerking. Op deze plek leer je er meer over.

HET AANBRENGEN VAN EEN EGALINE VLOER

Egaline is in meerdere vormen te krijgen. De meeste daarvan zijn vooral goed te gebruiken op betonvloeren. Andere soorten zijn juist goed geschikt in combinatie met een houten ondergrond. De egaline vloer is vaak de basis voor een andere vloer, denk bijvoorbeeld aan de gietvloer. Daarvoor moet de ondergrond strak zijn.

Waarom kieze voor egaline?

Een goede egaline vloer plaats je om de ondervloer mooi vlak te maken. Daarnaast is het ook een goede beschermlaag. Zeker wanneer de daadwerkelijke vloerbedekking heel dun is. Als ondergrond voor bijvoorbeeld vinyl of marmoleum is het heel geschikt. Je ziet dan geen oneffenheden meer. Het is bovendien zo dat scherpe randjes van een normale ondervloer veel soorten vloerbedekking kunnen beschadigen. Met egaline als vlakmaker ertussen gebeurt dit niet.

Hoe dik moet een egaline vloer zijn?

Egaline is geen goedkope oplossing. Bovendien is het specifiek bedoeld om de ondergrond vlak te maken. Het is daarom in een dunne laag aan te brengen. Veel dikker dan 2 tot 3 centimeter kom je niet tegen. Eerder is het zo dat de ultradunne vloeren van 1 tot 2 millimeter worden aangebracht. Dit hangt natuurlijk af van de staat van de ondervloer. Ook het soort egaline dat gebruikt wordt is van belang.

Egaline of een cementvloer?

De droogtijd van een cementvloer is veel langer dan bij een egaline vloer. Daarom wordt vaak droogtijdversneller toegevoegd aan het cement. Hiermee wordt de droogtijd sterk verkort en kan sneller verder gewerkt worden. Dit is dus een overweging die iedereen zelf moet maken. Het kan slim zijn om er een specialist bij in te schakelen. Vergelijk dan wel de prijzen die zij rekenen voor je een keuze maakt.

Op welke ondergrond kan egaline?

Egaline is geschikt voor alle soorten ondergronden. De voorwaarde is dat de vloer wel stabiel en vloeistofdicht is. Het kan dus net zo gemakkelijk op tegels als op een betonvloer worden aangebracht. Zelfs op houten vloeren kan egaline goed werken, maar alleen als alle vloerdelen goed vastgemaakt zijn. Er mogen geen naden tussen de planken zitten. Wanneer die er wel zitten, moeten die eerst worden gedicht met pur of kit. Egaline is elastisch en kan scheuren dichten.

WAT KOST EEN VLOER EGALISEREN?

Een egaline vloer plaatsen is het best te doen door een specialist. Dit kunnen bedrijven die de vloer afwerken vaak zelf. Het geeft je de zekerheid dat alles op de juiste wijze gebeurt. Daardoor kan je eventueel ook terugvallen op garantie als er toch iets mis zou zijn. Hoewel het niet lastig is om een vloer te egaliseren, is enige kennis en ervaring wel waardevol.

Een specialist kan dit al doen vanaf een prijs van 10 euro per vierkante meter. Er wordt dan ongeveer 2 millimeter egaline aangebracht. Wanneer er meer nodig is, de oppervlakte groter wordt, de klus lastiger is of er speciale afwerking nodig is, dan zal de prijs natuurlijk wat hoger worden. Houd daar dus wel altijd rekening mee als consument.