Kelder van beton waterdicht maken

Kelder van beton waterdicht maken

De kelder is vaak een ruimte in de woning die het meeste te lijden heeft van vochtproblemen. De oorzaak hiervan is meestal optrekkend grondvocht. Omdat de kelder de laagst gelegen ruimte van de woning is en ook onder het grondniveau ligt, is het ook volstrekt logisch dat de kelder het meeste met grondvocht in aanraking komt. Het probleem is dat veel, vooral gemetselde kelders hier na verloop van tijd niet meer tegen kunnen, doordat het metselwerk beschadigd of versleten raakt. Als vocht de kelder intrekt of optrekt via de muren, kan het vocht ook in de rest van de woning komen, waarbij in het ergste geval de constructie van de woning aantast kan worden. Ook kan er schimmel ontstaan, wat de gezondheid van de bewoners niet ten goede komt. De kelder waterdicht maken is dan van belang. Lees meer op vochtbestrijdingsnel.be

Hoe kelder waterdicht maken?

De meest effectieve manier om een kelder waterdicht te maken is met beton. Een betonkelder is de beste manier voor een droge kelder. Vooral als je een waterafstotend betonsoort gebruikt, zorg je ervoor dat het grondvocht niet meer de kelder in kan komen. Niet voor niets wordt kelderbekuiping dan ook vaak toegepast bij vochtproblemen in de kelder. De kelderwanden en vloer wordt dan bewerkt met verschillende lagen waterdichte beton. Zo ontstaat een kuip in de kelder en is je betonkelder uitermate betrouwbaar. Maar hoe goed een betonkelder ook beschermd tegen vocht, esthetisch is beton niet het meest populaire materiaal. Toch is er een betonsoort dat niet enkel als bouwmateriaal gebruikt wordt, maar aangebracht kan worden ter decoratie. Dit is het zogenaamde gepolierde beton, oftewel polybeton.

Wat is polybeton?

Polybeton is een betonsoort die zeer geschikt is als decoratiebeton en kan in principe overal in de woning aangebracht worden. Polybeton bestaat uit meerdere lagen massief beton. Dit is vooral in de kelder nodig voor het waterdicht maken van de ruimte. Maar de bovenste laag wordt specifiek aangepakt. Er kan een kleurstof aan deze laag toegevoegd worden en deze laag wordt geborsteld, zodat er een mooie gladde structuur ontstaat. Een betonkelder van polybeton kan op deze wijze ook voor andere doeleinden gebruikt worden, dan enkel een opslagruimte.

Voordelen van polybeton

  • Een betonkelder van polybeton heeft als eigenschap dat het zeer sterk is, waterdicht en ook zeer duurzaam.
  • Door het toevoegen van kleurstoffen is polybeton in allerlei kleuren te verkrijgen.
  • De vloeren en de wanden in de kelder zullen volledig naadloos zijn. Dit is gunstig om vocht geen kans te geven.
  • Polybeton in een betonkelder aanbrengen is relatief goedkoop.

Copyright © 2022 Betonwerken Snel. Alle Rechten Voorbehouden