wat is beton

Wat is beton: Geschiedenis, samenstelling en beton maken

Er wordt overal met beton gewerkt. Het is bijvoorbeeld het materiaal dat voor straten en voetpaden wordt gebruikt. Daar loop je dus elke dag op. Ook is het bouwmateriaal voor bijvoorbeeld spoorwegen, tunnels en bruggen. Het wordt al honderden jaren gebruikt, er wordt jaarlijks bijna een kubieke meter per persoon van gebruikt in de geïndustrialiseerde landen. Toch is het opvallend dat lang niet iedereen weet wat beton precies is. Hoe kan je het bijvoorbeeld maken. In dit artikel krijg je meer uitleg over dit materiaal.

DE GESCHIEDENIS VAN BETON

Beton kent een lange geschiedenis. Dat begint al bij de Grieken en Romeinen. Die maakten er al gebruik van. Dat is duidelijk te zien in overblijfselen uit die tijd. De echte stap werd echter pas in de negentiende en twintigste eeuw gemaakt. Toen werd beton beter en sterker gemaakt en veranderde het in het product dat het nu is. Daarvoor zijn een de Franse ontwikkelaar Vicat en de Engelsman Smeaton verantwoordelijk. Het is ook zo dat de kennis van wiskunde en mechanica hier een belangrijke rol in speelden. Dit maakte alleen maar meer mogelijk.

UITLEG OVER BETON?

Beton wordt gebruikt om mee te bouwen. Het is een mengsel van cement, grind, zand, steenslag en water. Dit zijn de toeslagmaterialen genoemd. Dit is de basis die bij elkaar wordt gehouden met behulp van cement. Het is door de hoeveelheid en de grote van de korrels mogelijk om het beton te beïnvloeden naar wens. Dit heeft wel ook invloed op de duurzaamheid. Water wordt gebruikt om het cement hard te maken. Wanneer het beton is uitgehard kan het niet meer in water oplossen. Het is daardoor dus sterk, gemakkelijk bruikbaar en hoeft niet veel te kosten.

DE SAMENSTELLING VAN BETON

Beton samenstellen kan op meerdere manieren. Daarbij kijk je naar hoe sterk het moet zijn en welke eigenschappen van het materiaal jij belangrijk vindt. Daar kan je dan mee aan de slag. Je voegt water bij om het beton te verwerken te maken. Pas wel op dat veel water het beton ook minder sterk zal maken. Zoek dus naar de juiste hoeveelheid voor het gewenste resultaat. Ook is het zo dat fijne korrels om meer water vragen. Dat geldt ook voor toegevoegde bindmiddelen als schuimvormers, versnellers en pigmenten. Daarom vind je vaak ook een water reducerende stof in het betonmengsel om te zorgen dat de kwaliteit hoog blijft.

Het maken van beton

Zelf beton maken beteken dat je de juiste samenstelling moet zoeken. Voor een kubieke meter gaat het om 13 zakken cement van 25 kilo, 780 liter grind en 520 liter zand. Dit moet je mengen in een betonmolen of in een cementkuip met een goede boor. Dat laatste is vooral geschikt voor kleinere klussen. Start dan de betonmolen, voeg eerst de helft van het zand en grind toe en voeg er een deel water bij. Voeg nu alle zakken cement toe. Daarna kan de rest van het zand en grind erbij. Voeg nu nog wat water toe voor de juiste verhouding. Meng dit enkele minuten.

Het beton kan nu uitharden in de vorm waarin je het gegoten hebt. Het beton maak je vlak met een trilplaat. Zo kan je ook luchtbellen eruit wegnemen. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de uitharding. Is het 0 graden Celsius, dan is er geen uitharding. In dat geval heb je hulpmiddelen als warmwater of infraroodlampen nodig om warmte na te bootsen. Pas op met het trillen, je wilt het beton wel goed gemengd houden. Voeg fijne deeltjes toe en gebruik een stabilisator. Dit geeft je de zekerheid dat alles mooi zal uitpakken.

Similar Posts