Prijs en plaatsing van een betonnen vloer

De betonvloer moet bestand zijn tegen de belastingen waaraan hij wordt blootgesteld. Het ontwerpbureau is verantwoordelijk voor de berekening. Overzicht van prijzen en plaatsing van betonvloeren.

DE BETONNEN VLOER

De vloer is een horizontale structuur die twee niveaus scheidt.

Het speelt ook een rol bij het stutten van het gebouw in zijn geheel.

De betonvloer is geheel of gedeeltelijk gemaakt van beton.

Andere materialen die kunnen worden gebruikt zijn staal of hout.

De betonvloer kan een massieve plaat zijn of een systeem met balken en afwerkvloeren.

Het bestaat uit het structurele gedeelte, maar ook, afhankelijk van de behoeften, uit een oppervlaktebekleding op vloer- of plafondniveau.

De 5 belangrijkste soorten betonvloeren in de bouw zijn

 1. de vloer van de hourdis-balk
 2. de pre-slab
 3. de massieve plaat
 4. de cellulaire plaat
 5. de samengestelde vloer.

HET PLAATSEN VAN EEN BETONNEN VLOER

Het plaatsen van een vloer is zeer verschillend, afhankelijk van de gekozen techniek.

De vloer kan ofwel rechtstreeks op de bouwplaats worden gebouwd (bekisting en storten van beton), ofwel met gebruikmaking van geprefabriceerde elementen in een fabriek.

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen geprefabriceerde en gegoten vloeren. De belangrijkste technieken voor het leggen van betonvloeren worden hieronder beschreven.

Het plaatsen van een staalcomposiet vloer

De composietvloer is een lichte, dunne vloer. Het is samengesteld uit stalen panelen, stalen balken of houten balken.

De installatie van een samengestelde vloer met stalen panelen (de meest economische) wordt hier uitgelegd.

De stalen panelen worden op de draagbalken geplaatst en bedekt met een gelast gaas (optioneel) en vervolgens met een betonnen plaat. In deze installatie worden de stalen panelen gebruikt als bekisting voor de betonplaat.

Het grote voordeel van deze vloer is dat hij het mogelijk maakt een vloer te creëren zonder al te veel hoogte te verliezen (totale vloerdikte: van 10 cm tot 28 cm). De maximale overspanning van een stalen panvloer is 6 m.

Het plaatsen van een pre-slab

De pre-slab wordt veel gebruikt bij de bouw van gebouwen (herhaling van vloeren) omdat hij gemakkelijk te installeren is, maar een hijsmachine vereist: een kraan.

Deze plaat is gemaakt van gewapend of voorgespannen beton. Bij de bouw van een voorplaatvloer dienen de voorplaten als bekisting en wapening voor de massieve plaat die er overheen wordt gegoten.

De dikte van een enkele plaat bedraagt tussen 6 en 12 cm. De overspanning van een pre-slab kan tot 10m bedragen.

Het plaatsen van een massieve of alveolaire plaat

De honingraatvloer is een geprefabriceerde vloer met een overspanning tot 7 m. Het bestaat uit betonnen platen waarin drie holten zijn gegraven om het gewicht van de platen te verlichten. De methode voor het leggen van deze vloer is eenvoudig, de platen met holle kernen worden met behulp van een kraan aangevoerd en vervolgens één voor één naast elkaar gelegd. Ze worden dan samengevoegd door beton te gieten in de openingen tussen elke plaat.

De installatie van deze vloer is snel, want tot 100m² kan in 4 uur worden gelegd.

De dikte van een honingraatplaat ligt tussen 20 en 30 cm.

Het belangrijkste voordeel van dit type plaat is dat het mogelijk is buizen door de cellen te voeren, aangezien de platen verticale boringen van de cellen verdragen zonder aan sterkte in te boeten.

Het plaatsen van een plaat met hourdis balken

De vloer op hourdis is een vloer waarvan bepaalde onderdelen in de fabriek worden vervaardigd, maar het storten van het beton zal ter plaatse gebeuren.

De drie hoofdelementen van een plaatvloer zijn :

 • de draagbalken, die de platen dragen en de lasten verdelen naar de eindsteunen;
 • de vloerplaten zullen de dekvloer ondersteunen en de belastingen op de balken verdelen. Er zijn verschillende soorten: metselwerkplaten, geëxpandeerde polystyreenplaten en lichtgewichtplaten.
 • De vloeren worden gebruikt als vloer en kunnen vloerverwarming of isolatie bevatten.

De maximale overspanning van deze vloer hangt af van het type vloerplaat (van 8 tot 10 m voor gemetselde platen en van 4 tot 5 m voor de andere).

Ongeacht het type vloer wordt de vereiste dikte berekend door een studiebureau dat de belastingen bepaalt waaraan de vloer zal worden blootgesteld.

BEREKENING VAN DE BELAST VAN EEN VLOER

De vloer neemt een bepaald aantal lasten op waarmee tijdens de bouw rekening moet worden gehouden:

 • eigen gewicht
 • permanent verdeelde belastingen (verlaagd plafond, dekvloer, vloer- en plafondbekleding, enz.)
 • permanente puntlasten (scheidingswanden, schoorstenen, kanalen, enz.)
 • bedrijfslasten (meubilair, mensen, apparatuur, enz.)
 • klimatologische belastingen (wind, sneeuw, enz.)

PRIJS VAN EEN BETONNEN VLOER

De prijs van een betonnen vloer zal afhangen van vele criteria: de prijs van de onderdelen, de prijs van de arbeid, de prijs van het ontwerpbureau, de prijs van het te huren bouwmateriaal, enz.

Hier is een orde van grootte van de prijzen van de verschillende vloeren gepresenteerd:

Prijs van een holle balken vloer

De prijs per m² van een vloer op hourdis schommelt tussen 80€ en 100€ (inclusief arbeid). Dit type vloer is dus betaalbaar.

Prijs van een samenwerkende vloer

De prijs van een samenwerkende vloer met stalen troggen ligt tussen 60€ en 70€/m², terwijl een samenwerkende vloer met een houten balk of stalen balk tussen 80€ en 100€/m² kost.

Prijs van een prefab vloer

Een prefab vloer kost tussen 90€ en 150€/m² (inclusief hijssysteem en arbeid).

Prijs van een vaste of alveolaire vloer

De prijs van een alveolaire vloer bedraagt ongeveer ~70€/m2-100€/m2 (exclusief installatie). Dit type vloer, dat voor grote overspanningen wordt gebruikt, heeft het voordeel dat hij goedkoop en snel te installeren is. Er is echter hijsmateriaal voor nodig.

BETON VOOR VLOEREN

Heeft u beton nodig voor uw vloer? Naast “standaard”-beton zijn er speciale producten met verbeterde eigenschappen. Vezelversterkt, zelfstortend of zelfnivellerend beton kan interessant voor u zijn!

Vezelversterkt beton

Wanneer u uw vloer opbouwt met conventioneel beton, ontstaan er na verloop van tijd scheuren, zelfs als u wapening hebt geplaatst.

Deze scheuren zijn “normaal” en niet echt verontrustend, maar het is mogelijk ze te vermijden door te kiezen voor vezelgewapend beton.

Vezelversterkt beton is een klassiek beton waaraan planten-, kunststof- of metaalvezels zijn toegevoegd. Deze vezels fungeren als kleinschalige wapening in alle richtingen en dragen zo bij tot de duurzaamheid van het beton.

Zelfverdichtend beton (SCC)

Zelfverdichtend beton is een beton dat gemakkelijk te gebruiken is.

Trilgereedschap is niet meer nodig, dit beton wordt homogeen geplaatst in de meest complexe volumes, dankzij de toevoeging van superplastificeermiddelen in de formulering.

Zelfnivellerend beton (SLC)

Het enige verschil tussen zelfnivellerend beton en zelfverdichtend beton is het gebruik ervan.

Zelfnivellerend beton wordt gebruikt voor het storten van platen of horizontale elementen, terwijl zelfverdichtend beton wordt gebruikt voor het storten van verticale elementen.

Similar Posts