beton afdichten

Moet beton worden afgedicht?

Stelt u zich eens voor dat u onlangs beton heeft geïnstalleerd in een recent project zoals in de garage of in de achtertuin. De kans is groot dat u denkt dat u klaar bent en niet verder hoeft te gaan met het beton. De meeste mensen weten niet of begrijpen niet dat beton moet worden afgedicht nadat het is geïnstalleerd.

Nadat het beton is geïnstalleerd, moet het wel worden afgedicht om het te beschermen tegen toekomstige schade, corrosie of vlekken. Omdat beton poreus is, heeft het de neiging om water en andere corrosieve stoffen te absorberen. Door het afdichten worden de poriën gesloten en wordt voorkomen dat het beton in de toekomst bevriest of beschadigd raakt.

Er zijn veel vragen die u zou kunnen hebben over het afdichten van cement. Hieronder vindt u een lijst met details om u op de hoogte te houden.

WAT?

Betonafdichters kunnen op harsbasis, epoxy of polyurethaan zijn, of indringend. Dit zijn chemicaliën die u op uw beton aanbrengt nadat u het heeft afgewerkt en nadat het is uitgehard. Deze beschermen en verlengen de levensduur van uw cement, maar niet alle afdichtingsmiddelen zijn gelijk.

Acryl-harsbasis

De afdichtingsmiddelen op harsbasis zijn op waterbasis, betaalbaar en gemakkelijk aan te brengen op uw afgewerkte beton. Ze kunnen ook worden gemengd met epoxy, polyurethaan en andere basismaterialen om de duurzaamheid te verbeteren.

Er zijn twee soorten afdichtingsmiddelen op basis van acrylhars: Styreen Acryl en Pure of “Virgin” Acryl Hars. Styreen is zowel een uitharding als een verzegeling voor beton, omdat het bestand is tegen vocht tijdens het uitharden van het beton. Het heeft de neiging om een lagere prestatie te hebben. Pure acrylhars is het betere type sealer dat geen styreen of andere toevoegingen bevat. Het kan langer meegaan dan styreen acryl sealers.

De levensduur van deze sealers kan tussen de 1-5 jaar of meer bedragen, afhankelijk van de prestatie.

Epoxy of polyurethaan

Epoxy en polyurethaan sealers zijn typisch de meer eersteklas en hoogwaardige sealers. Ze verhogen de levensduur van het beton en zijn duurder dan afdichtingsmiddelen op basis van acrylhars.

Deze types van sealers worden gebruikt voor zware toepassingen en zijn bestand tegen slijtage. Bijvoorbeeld door ze toe te passen op fabrieks- of winkelvloeren waar veel voetgangersverkeer is. Sommige watergedragen versies van deze sealer kunnen ook veilig worden gebruikt op betonnen aanrechtbladen.

Ondanks dit alles hebben deze epoxy of polyurethaan afdichters de neiging om dikke lagen te hebben en kunnen ze resulteren in glad beton. De levensduur van deze sealers kan variëren van 1-5 jaar of meer, afhankelijk van de prestaties.

Doordringend

De penetrerende sealers zijn gemaakt van verschillende harsen:

 • Silaan
 • Silicaten
 • Siliconaten
 • Siloxaan

Deze sealers zijn allemaal gelabeld als “penetrerende” sealers omdat ze in het beton doordringen en een barrière vormen die onzuiverheden en vervuilende stoffen die uw beton kunnen eroderen of bevuilen, tegenhoudt. Ze kunnen worden toegepast op vochtige of droge oppervlakken. De levensduur van deze sealers kan 5 jaar of meer zijn en zijn zeer duurzaam.

WAAROM?

Veel mensen vragen zich af waarom het belangrijk is om beton af te dichten. Beton is bijvoorbeeld een investering. Het maakt niet uit waar het gelegd wordt, of het nu voor een woning of een warenhuis is. Het is verstandig om uw investeringen te beschermen, zodat het u in de toekomst niet kostbaar wordt.

Het afdichten van uw beton heeft een esthetische aantrekkingskracht. Acrylhars gebaseerde afdichtingsmiddelen creëren een soort “natte look” die het beton er fris en nieuw kan laten uitzien. Sommige mensen kunnen ervan genieten, maar anderen niet. Sommige “wetlook” sealers kunnen het beton zowel kleuren als afdichten.

De meeste zeehondenjagers zijn verkrijgbaar met verschillende glansgraden:

 • Oplosmiddelhoudende sealers geven het beton een hoogglanzend oppervlak.
 • Watergedragen sealers geven een halfglanzend of “mat” oppervlak.
 • Penetrerende sealers geven een laag- of geen-glanzend oppervlak.

Door om de paar jaar opnieuw een sealer aan te brengen wordt de levensduur van uw beton drastisch verlengd. Bijvoorbeeld, kan het beton in uw garage worden onderworpen aan veel misbruik op een dagelijkse basis. Alles bombardeert het van rotsen tot olie tot bandensporen. Om nog maar te zwijgen van de schade door water/vorst/dauw. Een zeehondenjager kan uw beton tegen al deze dingen beschermen.

WANNEER? WAAR?

De beste tijd om een sealer te gebruiken om uw beton te beschermen is net nadat het is uitgehard. De uitharding duurt meestal ongeveer 28 dagen. Zodra de uitharding klaar is, breng je de juiste sealer aan op het betonnen oppervlak. Zorg ervoor dat de lucht- en oppervlaktetemperatuur tijdens en na het aanbrengen hoger is dan 50°F.

De sealer kan zowel op het binnen- als op het buitenbeton worden aangebracht. Het gebruik van een watergedragen sealer is veiliger voor aanrechtbladen waar veel voedsel en handen zijn.

HOE?

Instructies voor het aanbrengen van een sealer op een betonnen oppervlak staan hieronder vermeld. Neem zoals altijd voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een veiligheidsbril, handschoenen en het ventileren van het gebied als het binnenshuis is. Overweeg ook, voordat u dit zelf doet, het inhuren van een aannemer om het voor u te doen, want het toepassen van sealer kan moeilijker zijn dan het lijkt.

 • Reinig het oppervlak van het beton grondig met een bezem of ander reinigingsgereedschap. De meeste sealers vereisen dat het droog is in plaats van vochtig.
 • Verwijder alle olie of vet. Als er vlekken op het oude beton zitten, zullen deze door de nieuwe sealer zichtbaar worden.
 • Vul eventuele scheuren op vooraleer ze aan te brengen.
 • Verwijder de oude sealer.
 • Breng de eerste laag van de nieuwe sealer aan op het beton. Wacht tot hij droog is.
 • Breng de tweede laag op het beton aan. Zorg ervoor dat het dunne lagen zijn en dat u in de tegenovergestelde richting beweegt voor de tweede laag.

BESTE BETONAFDICHTERS

Betonafdichters beschermen uw beton en verlengen de levensduur ervan voor vele jaren. Er is niet één antwoord op de vraag voor welke betonrobot het beste is. Je moet de informatie die je hier krijgt meenemen en de juiste beslissing nemen, afhankelijk van het soort project waar je aan werkt en wat je capaciteiten zijn.

Over het algemeen moet beton worden verzegeld om het te beschermen tegen schade en vlekken. Het is een verstandige investering voor iedereen, van huiseigenaren tot winkeliers, voor gebruik op beton dat veel gebruikt wordt. Het zal een investering zijn waar je geen spijt van krijgt.

Similar Posts