gebarsten beton

Waarom heeft beton barsten van warmte? (En hoe het te voorkomen)

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen voor zowel commerciële als particuliere projecten, maar het is niet altijd het eenvoudigste. Een van de grootste problemen bij het werken met beton is het barsten, en zonder een team van professionals is het moeilijk om te weten hoe het te vermijden. Gelukkig weten we met vallen en opstaan waarom er geklemd wordt en hoe we het kunnen voorkomen.

Het barsten van beton kan worden veroorzaakt door een temperatuurverschil in een betonnen constructie of door een snelle temperatuursverandering. Warmte zal het beton doen uitzetten, terwijl een ongelijkmatige temperatuur voor spanning zorgt, maar zowel warme temperatuur als temperatuurverschillen kunnen leiden tot knikken.

WAAROM BARST BETON?

Beton barst door de temperatuur in en rond de constructie. Beton kan worden verwarmd door water, zonlicht of omliggende objecten.

Hydratatie kan worden veroorzaakt door dingen zoals sproeiers op een stoep, het wassen van een gebouw of weerpatronen zoals regen of sneeuw. Water komt in de poriën van het beton en blijft tussen een paar uur en enkele dagen geïsoleerd. Deze geïsoleerde hydratatie kan het beton opwarmen en uitzetten, waardoor de grenzen van de trekkracht worden verlegd en het materiaal wordt beschadigd.

Zonlicht verwarmt ook beton, maar dat is meestal geen probleem zolang het zonlicht gedurende de dag gelijkmatig op een constructie valt in plaats van zich te concentreren op één deel.

Omringende objecten, zowel boven als onder de grond, beïnvloeden de temperatuur van het beton. Ondergronds verwarmen zaken als waterleidingen, elektrische bedrading en de temperatuur van de aarde zelf het beton, terwijl bovengronds zaken als voertuigen, verwarmingssystemen en andere gebouwen het beton kunnen verwarmen.

Wanneer beton wordt verwarmd, zet het uit en duwt het tegen zichzelf of tegen de omliggende objecten, waardoor er scheuren en barsten ontstaan langs randen, voegen en zwakke plekken. Op dezelfde manier, wanneer een betonnen constructie opwarmt en ongelijkmatig afkoelt, creëert de spanning gespen op zwakke plekken, omdat variatie in grootte over de constructie vaak wordt genegeerd bij het berekenen van de spanning.

Barst komt vaker voor binnen grote constructies dan bij kleine constructies, omdat de dichtheid van het materiaal het mogelijk maakt om meer warmte op te slaan en het moeilijker maakt om het midden te koelen of uit te drogen.

VOORKOMEN VAN BARSTEN VÓÓR DE BOUW

Met pre-planning en slimme engineering kunt u barsten voorkomen met behulp van compensatoren, het berekenen van een redelijke treksterkte voor uw constructie en het opletten van weerpatronen.

Als u tussen de platen van een stoep, rond een zwembad of tussen een betonnen plaat en een gebouw kijkt, kan het zijn dat u merkt dat er een zachter materiaal is geplaatst waar meestal een open ruimte is.

Dit materiaal wordt een uitzettingsvoeg genoemd, wat een buffer is die gemaakt is van een buigzaam materiaal zoals kurk of plastic, waardoor het beton kan uitzetten zonder dat er directe druk op andere platen of nabijgelegen objecten wordt uitgeoefend. Dit helpt het beton veilig te bewegen en zich aan te passen aan zowel interne als externe omstandigheden zonder te barsten of te barsten.

Trekkracht is een vitale term om te weten bij het werken met beton, omdat het verwijst naar het vermogen van een constructie om rek en druk te weerstaan – met andere woorden, treksterkte zegt hoeveel beweging uw constructie aankan voordat ze knikt.

Om de treksterkte te berekenen, kunt u tests uitvoeren die de grenzen van uw constructies meten op het gebied van beweging, verzadiging en verdichting, om er maar een paar te noemen. Deze tests zijn te vinden op de website van het American Concrete Institute. Bron:

Een schijnbaar onbelangrijke maar cruciale factor om rekening mee te houden bij het werken met beton is het weer. Er moet rekening worden gehouden met weerpatronen bij het bepalen van de positie van uw constructie en wanneer u gaat bouwen, want die omstandigheden bepalen hoe nat, droog, warm of koud het zal zijn.

Als het kan worden geholpen, kunt u uw constructie het beste op een plaats plaatsen die geen direct zonlicht krijgt, omdat direct zonlicht het water voortijdig uit uw beton zal verdampen terwijl het aan het uitharden is, waardoor de constructie wordt verzwakt. Het uithardingsproces duurt 25-30 dagen, wat betekent dat beton dat in direct zonlicht wordt geplaatst, extreem beschadigd kan raken.

Als u geen andere keuze heeft dan uw constructie onder de zon te plaatsen, kunt u barsten voorkomen door deze te besproeien en te bedekken met dekzeilen of nylon platen wanneer u dat kunt.

Uw plannen moeten vooral worden doordacht wanneer u een constructie bouwt waarvan sommige delen worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen, terwijl andere constant blijven, of wanneer u een constructie bouwt met een extern temperatuurcontrast ten opzichte van de binnentemperatuur (zoals een verwarmde of gekoelde garage). Deze temperatuurcontrasten kunnen de constructie na uitharding beschadigen, dus denk goed na over trek, dilatatievoegen en het weer is uiterst belangrijk.

VOORKOMEN VAN BARSTEN OP EEN BESTAANDE CONSTRUCTIE

Barsten kan gebeuren wanneer we het het minst verwachten, dus als uw constructie al gebouwd en uitgehard is, is het een goed idee om voorzorgsmaatregelen te nemen om het stevig te houden. Hieronder vindt u enkele manieren waarop u uw constructie zo lang mogelijk intact kunt houden:

  • Het verschil tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur verminderen, d.w.z. uw verwarmde garage in de winter koeler houden, zodat de binnentemperatuur en buitentemperatuur niet extreem verschillend zijn.
  • Het warm houden van het stalen geraamte in gewapend betonconstructies in de winter met behulp van luchtverwarming.
  • Het gebruik van thermisch isolerende materialen als gevelbekleding voor buitenconstructies om de temperatuur in de hele constructie te stroomlijnen.
  • Het plaatsen van thermisch isolerende materialen rond uw betonconstructie om te voorkomen dat het water binnen de fundering te snel bevriest tijdens de winter.
  • Het plaatsen van steunpilaren van hout, staal of beton aan de buitenkant van uw constructie om de druk te verlichten die hogere platen kunnen uitoefenen op degenen die eronder liggen.

HOE HERSTEL JE BETONNEN BARSTEN

Zelfs als er preventieve maatregelen worden genomen, kan er nog steeds beton worden gebarsten. Dit is echter niet het einde van de wereld, want er zijn manieren om deze schade te herstellen.

De eenvoudigste manier om een beton barst te repareren is door stukken of delen die niet op hun plaats zitten te verwijderen, vervolgens een lijmkit te vinden en eventuele spleten of gaten op te vullen. Dit zal werken om de structuur cosmetisch te repareren, maar het zal niet zo sterk zijn als voorheen. Als het beton dat gebarst is deel uitmaakt van een oprit, terras of stoep, kunt u het bedekken met straatstenen of bakstenen.

Als al het andere faalt en u voelt dat uw barst onherstelbaar is, kunt u het beste het beschadigde gedeelte verwijderen en een nieuwe plaat gieten met behulp van zowel de voorbouw als de reeds bestaande tips en trucs uit dit artikel om te voorkomen dat er in de toekomst wordt gebarst.

Similar Posts