zijpad beton

Betondikte voor Stoepen: Het selecteren van de perfecte dikte

Scooters, fietsen, skateboards of zelfs rolschaatsen glijden allemaal over gladde betonnen trottoirs. Stoepen brengen paden over de hele wereld in kaart die de samenleving met elkaar verbinden, en hoewel er veel beton voor nodig is, zou je verbaasd zijn om de attributen en de dikte te zien die zo’n goed gebruikt pad vormen.

De beste dikte voor betonnen trottoirs is 4 inch voor wandelpaden en 6 inch als er auto’s overheen rijden, zoals een trottoir voor een oprit. Een stoep moet dik genoeg zijn om de geprojecteerde belasting te dragen. Een te dunne stoep kan onder druk barsten en eroderen.

Bij het bouwen of maken van loopbruggen is beton ontzettend populair geworden. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat “beton in de meeste gebieden gemakkelijk verkrijgbaar is en minder gespecialiseerde apparatuur vereist dan asfalt en minder arbeid dan stenen straatstenen. “Daarom, terwijl de trottoirs hier al zijn, zullen ze blijven worden gestort.

NIET TE DIK VS TE DIK

Het lijkt erop dat er in de betonnen wereld een kloof bestaat tussen de kosten en de duurzaamheid van beton. Zoals eerder gezegd moet beton 4 inch dik zijn voor een stoep, maar wat gebeurt er als het niet zo dik is? Of wat als het veel dikker is dan die 4 inch? Men kan zich alleen maar voorstellen wat het resultaat is van dun beton.

Dikker beton verandert veel sneller met de omgevingstemperatuur dan dikker beton. Het resultaat zou zijn dat het onder te veel druk barst en veel sneller achteruitgaat.

Sterker beton levert niet zo’n slecht resultaat op als dun beton. “Beton is sterker als het dikker is, maar grondstoffen worden verspild als de dikte groter is dan wat nodig is voor de prestaties van de constructie.

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is de consistentie. Stel je een stoep voor die op sommige plaatsen uit elkaar valt, en op andere uitpuilt. Het lijkt het oog niet te behagen. Bij het storten van beton is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig is.

Het enige verschil tussen de lijn van afgevlakte aarde en grond en de lijn van beton moet de dikte ervan zijn. De stoepen volgen het niveau van de aarde. “De bodem maakt deel uit van het draagsysteem voor betonconstructies; het gewicht dat op het beton drukt, wordt op de bodem overgebracht. De ondergrond moet het beton gelijkmatig ondersteunen, anders kan het buigen, waardoor het gaat scheuren”. Hieronder staat iets meer over de ondergrond, of basislaag.

HET HEBBEN VAN EEN ONDERGROND

Het leggen van een zijspoor kan ook lastig zijn, omdat je rekening houdt met de fundering waar je stoep komt te zitten. Meestal wordt, voordat het beton ooit zijn weg naar het proces vindt, een fundering van grind gelegd. De basis is meestal vier tot acht centimeter dik en moet gelijkmatig en ingepakt zijn voordat u begint met het storten.

Een ander belangrijk punt om te overwegen als je beton legt is om nooit het mengsel direct op gras of graszode te leggen. De reden hiervoor is “het organisch plantaardig materiaal vergaat en zorgt ervoor dat de bodem bezinkt, wat kan leiden tot scheuren in de stoep”.

VERSTERKING VAN DE STOEPEN

Extra wapening kan worden gemaakt om de levensduur, het uiterlijk en de duurzaamheid van uw beton te verbeteren. Hoewel de meeste trottoirs niet de extra steun nodig hebben die wordt gegeven door de wapening, kan het nuttig zijn om de stoep bij elkaar te houden wanneer deze wel scheurt.

Op een gegeven moment zien we elk een stoep die niet alleen gescheurd is, maar bij elke scheur in de lucht stuit en de perfecte plek creëert om te struikelen en te vallen. Dit gebeurt in de loop van de tijd als het beton niet gewapend is.

Als u het beton wel wilt versterken, kunt u gebruik maken van betonstaal, gaas of staal. Voor slechts 4 inch beton wordt gaas voorgesteld. U kunt dit doen door eerst plaatdragers neer te leggen om uw gaas van uw basis af te houden en het in het midden van de dikte van uw beton te plaatsen. Aanvullende instructies vindt u hier.

UITZONDERINGEN – ANDERE DIKTEBEHOEFTEN

Door rekening te houden met het gewicht van de belasting die elke betonplaat moet dragen, kan worden bepaald hoe dik uw beton moet zijn. Vier inches voor een normale, standaard stoep, of voor een kleine oprit waar alleen kleine voertuigen op passen. In essentie, hoe meer het gewicht hoe dikker het moet worden.

Als een stoep een oprit of andere ruimte kruist waar grotere voertuigen zullen oversteken, wordt voorgesteld om de dikte van uw beton te verhogen tot zes of acht centimeter. Hieronder staan enkele andere voorbeelden die kunnen helpen om de dikte die u nodig heeft te relativeren:

  • Parkeerplaatsen zijn over het algemeen 6 inch dik.
  • Het laden van dokken of dumpers pads kan zo dik zijn als 12 inch.
  • Commerciële opritten zijn normaal gesproken 8 inch dik.
  • Snelwegen zijn gestandaardiseerd van 11 tot 12 inch dik, maar dit kan veranderen afhankelijk van de hoeveelheid verkeer.

ANDERE FEITEN

Als het gaat om het leggen van een trottoir en het bepalen van de dikte die nodig is voor looppaden en andere transportwegen, heeft veel te maken met de aarde en de grond eronder, de temperaturen die eronder vallen en het gewicht dat u er op wilt hebben. Hier zijn enkele korte feiten die ook nuttig kunnen zijn.

  • “Een te dikke plaat is een verspilling van het geld van de klant, maar een te dunne plaat zal leiden tot een voortijdige ineenstorting.”
  • Door nog 1 inch meer toe te voegen aan uw 4-inch stoep kan het draagvermogen met bijna 50 procent worden verhoogd.
  • Terwijl uw dikte uniform zou moeten zijn, zal een helling van het trottoir op een kleine afstand van een nabijgelegen huis of gebouw ervoor zorgen dat de afwatering zich niet rond het trottoir ophoopt.
  • Opritten houden doorgaans 1.800 psi tot 4.000 psi (pond per vierkante inch) vast.
  • Extra sterkte kan worden gevonden in beton door gebruik te maken van een sterker cementpoeder.

Similar Posts