bekisting betonwerk

Bekisting voor betonwerk: Wat ze zijn, en wat ze doen

De geschiedenis van de betonvorm, ook wel vals werk of bekisting genoemd, gaat terug tot de tijd van de Romeinen, die bekend staan om hun gebruik van beton en cement in hun wegen. Zolang er beton was, was er altijd al behoefte aan mallen die het beton tijdelijk of permanent op zijn plaats hielden.

Er zijn vele vormen voor betonwerk, zoals hout, gemanipuleerde vorm, herbruikbare kunststof en permanente isolatie. Het doel van de verschillende vormen is om het halfvaste cement op zijn plaats te houden tot het uithardt. Net als de verschillende vormen zullen de vormen helpen om het cement op zijn plaats te houden tot het de gewenste vorm aanneemt.

Er zijn zes belangrijke soorten betonvormen die gebruikt kunnen worden om beton op zijn plaats te houden en te vormen terwijl het zich vormt.

 • Houten bekistingen, ook wel bekend als “traditioneel hout” vorm.
 • Ontworpen vorm
 • Herbruikbare plastic bekisting
 • Permanente geïsoleerde bekisting
 • Stay-in-Place Structurele bekisting
 • Flexibele bekisting

HOUT OF “TRADITIONEEL HOUT” BEKISTING

Deze vorm wordt al eeuwenlang gebruikt en is waarschijnlijk de oudst bekende vorm om cement op zijn plaats te houden. Het meest gebruikte materiaal voor deze vorm is multiplex, hoewel elk vochtbestendig hout kan werken.

Het hout wordt genomen en vastgespijkerd of geschroefd op houten of metalen dragers. Zorg ervoor dat de vormen vlak en veilig zijn bij het ingieten van het cement. Als u een afgeronde of gebogen rand nodig heeft, kunt u een dunner stuk hout, meestal multiplex, gebruiken om die randen te vormen.

Voor het ingieten van cement in de houten vorm is het altijd verstandig om het hout te bedekken met een laagwaardige olie of een losmiddel, zodat het beton niet aan het hout blijft plakken. Denk aan een cakevorm die met kookspray is bekleed.

Houten vormen zijn enkele van de meest flexibele vormen en kunnen samen met andere vormtechnieken worden gebruikt. Voor grotere structuren, overweeg dan het gebruik van een meer stevige vorm, omdat het te veel tijd kan kosten of het kan het hout breken.

ONTWORPEN BEKISTING

Omdat hout de neiging heeft om te kromtrekken en te krimpen, heeft u misschien sterker materiaal nodig, zoals staal of aluminium. Maar dit soort vorm kan ook worden gemaakt van verschillende soorten gemanipuleerde materialen. Deze vorm is meestal ook duurder dan het gebruik van traditioneel hout.

Het gebruik van een technisch frame kan u op de lange termijn tijd besparen. De tijd die u nodig heeft om de vorm op te stellen of om deze af te breken is bijvoorbeeld korter dan wanneer u traditioneel hout gebruikt.

Bovendien is het gebruik van een technisch formulier meestal ook veiliger. Er zijn veiligheidsfuncties ingebouwd, zodat u zich minder zorgen hoeft te maken over de vraag of er een ongeluk gebeurt als u het formulier op de juiste manier gebruikt. Bij goed onderhoud is uw vorm ook herbruikbaar, terwijl dat bij hout over het algemeen niet het geval is.

Houd bij de keuze tussen het gebruik van hout of een geconstrueerde vorm rekening met de grootte van het project. U zou geneigd zijn om de technische vorm te gebruiken voor grotere projecten en houten vormen voor kleinere projecten.

HERBRUIKBARE PLASTIC BEKISTING

Gebruik de herbruikbare plastic vorm om betonnen kolommen, pilaren en zelfs funderingen te helpen vormen. Meestal zijn deze vormen modulair, wat betekent dat ze kunnen worden gevormd in verschillende vormen voor een verscheidenheid aan bouwkundige behoeften.

U kunt deze vormen tot 100 keer toe hergebruiken. De meeste kunststoffen zijn ook gemaakt van een bepaald materiaal, zodat het beton er niet aan blijft plakken. Op die manier hoeft u alleen maar de vorm met water schoon te maken.

Geoplast Global biedt voor elk bouwproject verschillende vormen aan. En omdat het herbruikbare kunststof is, is het ook veilig voor het milieu.

geisoleerde bekisting betonwerk

PERMANENTE GEÏSOLEERDE BEKISTING

De permanente geïsoleerde vorm wordt op de bouwplaats gemonteerd om een systeem te maken dat gebruik maakt van isolerende betonframes (ICF) om het beton te ondersteunen terwijl het wordt gestort. U neemt deze vorm niet meer aan nadat het beton zich heeft afgezet. Deze blijven op hun plaats en versterken het beton met thermische isolatie.

Deze vorm heeft verschillende toepassingen. Het kan op zijn plaats blijven binnen daken, muren of vloeren in huizen of gebouwen. Dit is een andere kosteneffectieve manier om een verscheidenheid aan structuren te bouwen. De vorm is brandvertragend en kan ook bijdragen aan de akoestische kenmerken van het gebouw.

Isolerende betonframes zijn compatibel met elk type fundering, scheidingswand of dakbedekking. Het is economisch omdat het hoge eisen stelt aan de structuur en de energie.

STAY-IN-PLACE STRUCTURELE BEKISTING

Deze vorm spreekt bijna voor zich. Normaal gesproken gebruik je buisvormige vormen (zoals plastic) die worden geassembleerd tot de vorm waarin je het beton wilt hebben. Als het cement eenmaal gestort is, blijft het plastic in het beton zitten en fungeert het als wapening, zelfs nadat het beton is uitgehard.

De materialen corroderen niet en zijn duurzaam. Ze worden gebruikt in paalkappen, muren, voetstukken, bruggen, dammen, tunnels en funderingen.

Hier is een lijst van de verschillende soorten materialen die voor deze vorm worden gebruikt:

 • Polyvinylchloride (PVC)
 • Vezelversterkt polymeer (FRP)
 • Gegalvaniseerde opgerolde plaat
 • Gefabriceerd staal
 • Koolstof/Epoxy dunschalig omhulsel
 • Flexibele vorm

In tegenstelling tot de vorige vormen waarbij beton in harde vormen wordt gestort, maakt de flexibele vorm gebruik van taaie platen stof die een hoge sterkte hebben en die kunnen worden gevormd en geoptimaliseerd tot vloeiende vormen en vormen.

Als het beton eenmaal in een flexibele vorm is gestort, duurt het meestal 24 uur voordat de vorm wordt verwijderd. Zorg ervoor dat u kijkt naar de wetten van uw staat en het departement van transport, omdat de voorschriften variëren, maar in het algemeen bent u verplicht om tussen 1-7 dagen te wachten op het cement om te zetten.

Dit kan zijn voor projecten waarbij u iets interessants of meer vloeibaars wilt maken, architectuur die niet binnen starre vormen kan worden gegoten. Het gebruik van deze vorm bespaart u tijd bij projecten die complexe structuren vereisen.

Al met al, als u op het punt staat om aan een concreet project te gaan werken, bent u het aan uzelf verplicht om de verschillende soorten vormen die er zijn te leren kennen en ten minste één ervan op maat van uw specifieke project te gebruiken. Als u elke vorm kent, kunt u op de lange termijn tijd en geld besparen.

Similar Posts