Waarom zweet beton?

Als u geen betonafwerker bent of helemaal niet vertrouwd bent met beton, kan het zweten van beton een ontmoedigende en onbekende vertoning zijn. Hoewel beton een veilige en stevige ondergrond lijkt te zijn, kan de aanwezigheid van betonzweet het oppervlak sterk veranderen, wat kan resulteren in veel potentiële gevaren en kosten.

Beton zweet, ook wel bekend als zweetplaatsyndroom (SSS), is het gevolg van condensatie die ontstaat door warme buitentemperaturen en koelere binnentemperaturen. Wanneer de warme en vochtige buitenlucht in contact komt met een koel betonnen oppervlak, koelt de lucht snel af en vormt hij waterdruppels aan de buitenkant.

Als we de wetenschap kennen waarom beton zweet vormt, kunnen we maatregelen nemen die dit probleem kunnen helpen oplossen. Het effectief managen van het zweetsteensyndroom kan veel zorgen wegnemen en zorgen voor veiligere omstandigheden.

OORZAKEN

Het zweten van beton komt het meest voor in gebouwen die niet op temperatuur zijn en met veel open oppervlakte betonplaten. Dit zijn meestal magazijnen, garages en gebouwen die in aanbouw zijn. Aangezien een hoge luchtvochtigheid in combinatie met warme lucht een sterke voorspeller is van het zweten van beton, speelt de locatie een grote rol in de vorming van condensatie op beton.

Gebieden zoals Louisiana en Florida zijn meer vatbaar voor de ontwikkeling van betonzweten. Hun geografische ligging, waar een hoge vochtigheidsgraad en temperatuur voorkomen, verhogen de kans op condensvorming op betonnen binnenoppervlakken.

Hoewel we weten dat de belangrijkste reden voor het zweten van beton te maken heeft met lucht en betontemperatuur, is er nog een andere zeldzame mogelijkheid en dit heeft te maken met de vochtigheid van de ondergrond.

Beton lijkt weliswaar vast en ondoordringbaar, maar is eigenlijk poreus in zijn structuur. Vocht onder het beton kan door de hydrostatische druk naar boven bewegen, waardoor er waterdruppels op het oppervlak ontstaan. Hoewel dit een mogelijkheid is, is het een zeldzame omstandigheid wanneer dit gebeurt.

GEVAREN

Er zijn veel gevaren als het gaat om betonnen zweet met als meest voorkomende gevaar een uitglijdend gevaar. Waterdruppels in combinatie met een gladde betonnen vloer is een machtig mooi recept voor een geïmproviseerde ijsbaan. Omdat water een heldere substantie is, kan het veel te gemakkelijk zijn voor individuen om op beton te lopen dat nat is zonder het te weten, totdat ze een bepaalde plek met hun voet raken, en ze voelen zich als Humpty Dumpty die op de grond valt. Grote bedieningsapparatuur, zoals een vorkheftruck, kan ook de controle over natte oppervlakken verliezen en ernstige schade of zelfs de dood veroorzaken.

Hersenletsel en botbreuken zijn het meest voorkomende gevolg van een uitglijden en vallen. Bron Werkgevers kunnen het zich niet veroorloven om veiligheidsmaatregelen ter bestrijding van betonzweten te verwaarlozen. Grote magazijnen worden vaak gebruikt voor fabricage en productie. Bedrijven moeten zich bewust zijn van het risico van betonzweten om te voorkomen dat hun werknemers in gevaar worden gebracht en het risico lopen om gedaagd te worden in een rechtszaak.

Schimmel is een ander potentieel gevaar dat kan ontstaan door natte betonoppervlakken. Het vochtige beton kan dienen als de perfecte omgeving voor schimmelgroei, vooral binnenshuis. Allergieën en longaandoeningen kunnen het gevolg zijn van het inademen van de schadelijke giftige stoffen van schimmel. Houten en kartonnen voorwerpen die op het natte beton zitten, kunnen ook schimmelgroei herbergen en beschadigd raken door het overtollige water. Dit kan ook zeer kostbaar zijn voor bedrijven met grote pallets of dozen met producten die op een betonnen zweetvloer zitten.

Een alkalisilicareactie (ASR) is wanneer beton na verloop van tijd opzwelt door het sterk alkalische cementverleden en het reactieve amorfe dat in veel gangbare toeslagmaterialen wordt aangetroffen, voorzien van voldoende vocht. Wanneer het vocht in de ondergrond met een hoge pH-waarde van onderaf door het beton sijpelt, kan dit blijvende schade aan het beton veroorzaken.

PREVENTIE

Het is belangrijk om rekening te houden met bepaalde factoren en vooraf maatregelen te nemen om concreet zweten te voorkomen en zo kosten en tijd te besparen.

Vochtigheid verminderen

Het verminderen van het vochtgehalte binnenshuis zal de kans op betonzweten sterk verminderen. Het afdichten van alle buitenluchtaansluitingen zal ook helpen om de luchtvochtigheid laag te houden en het ontstaan van condensatie te voorkomen. Om de kans op het zweten van beton als gevolg van vocht in de ondergrond te verkleinen, kunt u voor het plaatsen van beton een kunststofbarrière neerzetten om als damp- en vochtbarrière te werken. Dit vermindert het risico dat er water van onderaf doorsijpelt en vermindert de luchtvochtigheid van de locatie.

Verhoog de luchtcirculatie

De luchtcirculatie in de buurt van de vloer is noodzakelijk om condensvorming te voorkomen. Dit is een goedkope maar effectieve optie voor degenen die proberen hun binnenshuis droog en veilig te houden. De beweging van de ventilator houdt de luchtdroger en de luchtcirculatie in stand.

Ontvochtiger

Hoewel ontvochtigers kostbaar zijn, kunnen ze enorm effectief zijn in het voorkomen van vocht binnenshuis. Ze werken om de luchtvochtigheid te verlagen door de lucht te filteren en water uit de lucht te halen. Commerciële luchtontvochtigers zijn een slimme keuze voor grote gebouwen.

Zet de verwarming hoger

Door het gebruik van de airconditioning te verminderen en de temperatuur warmer te houden, wordt de lucht op dezelfde temperatuur gebracht als het beton. Dit helpt om de condensatie niet te laten ontstaan omdat het hoge contrast in lucht- en oppervlaktetemperatuur niet meer aanwezig is.

Similar Posts