betonpoeder

Hoe maak je betonpoeder ?

Het maken van betonpoeder is een vrij eenvoudig proces, en iedereen kan het doen door een basisrecept te volgen. In plaats van de mix te kopen, kun je leren om je eigen mix te maken!

Om betonpoeder te maken, meng je cement, aggregaat (grind, zand, veenmos of vermiculiet) en water samen. Het mengsel bestaat uit een deel water, twee delen cement en drie delen aggregaat. Meng alle ingrediënten samen tot een dikke havermoutconsistentie.

Een typische betonmix is 10 tot 15 procent cement, 60 tot 75 procent aggregaat, en 15 tot 20 procent water in aanvulling op lucht om ervoor te zorgen dat uw beton is aanpasbaar in het weer. Beton kan soms heel bijzonder zijn, maar het is bekend dat het proces beter werkt door zorgvuldig te mengen, uw consistentie te controleren en te weten wat de verschillende soorten ingrediënten zijn en hoe u de beste opties kunt vinden. Hier zijn enkele tips en trucs om u te helpen het beste resultaat te bereiken.

UW INGREDIËNTEN KENNEN

Water

Zoet, schoon water is belangrijk en bepaalt de sterkte van uw beton. Onzuiverheden in uw water kunnen de uithardingstijd en -sterkte beïnvloeden en kunnen ook vlekken, corrosie en instabiliteit veroorzaken. Zout water reageert bijvoorbeeld slecht op staal en het toevoegen van suiker aan uw water verlengt het inrichtproces.

Over het algemeen is water van menselijke kwaliteit de beste optie, zonder extra chloriden, alkaliën en sulfaten. Indien nodig kunnen er tests op uw water worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het veilig en schoon is.

Aggregaat

Het aggregaat van goede kwaliteit is schoon, sterk, hard en vrij van schadelijke chemicaliën. Er zijn verschillende aggregaatopties beschikbaar:

  • grind
  • zand
  • vermiculiet
  • veenmos

Aggregaten maken 60 tot 75 procent van uw mix uit en zullen de duurzaamheid en levensduur van het beton ten goede komen.

Het kiezen van aggregaat dat niet verweerd of poreus is, is cruciaal voor de levensduur en het uiterlijk van het beton. Meer poreus grind zorgt ervoor dat er lucht in uw beton wordt opgesloten en dat het onstabiel wordt, terwijl verweerd grind sneller vergaat en de levensduur van het beton in gevaar komt.

Consistent aggregaat is ook belangrijk, en proberen om uw aggregaat vergelijkbaar te houden in grootte zal helpen om het gladder en consistenter te houden. Hoe meer aggregaat, hoe dikker het beton. Een meer kosteneffectieve manier om beton te mengen is het kopen van een meer koers aggregaat, hoewel het gebruik van een meer fijn aggregaat een meer gladde afwerking oplevert. Bron.

Cement

Cement is het bindmiddel van uw beton en is gemaakt van een mengsel van kalksteen- en kleimaterialen die tot hoge temperaturen zijn verhit, zodat het zich zelfstandig opstelt en uithardt.

In de bouw komt niet-hydraulisch en hydraulisch cement het meest voor. Niet-hydraulisch cement kan niet verharden als het in contact komt met water, terwijl hydraulisch cement dat wel kan.

Portlandcement (hydraulisch) wordt door velen gebruikt en in de tijd getest, maar er zijn andere cementopties.

  • Mortelcement
  • Metselwerkcement
  • Snelle Harding Cement
  • Snelle Cementinstelling
  • Lage warmte-cement
  • Sulfaatbestendig cement

Hoe sterker cementpoeder je kunt vinden, hoe minder water je nodig hebt om het stevig cement te laten zijn. U kunt ook cement kopen bij uw lokale ijzerhandelaar, en het kan voorgemengd worden met aggregaat. Zoek de beste cementsoort die voor jouw specifieke project werkt.

Lucht

Lucht is een ander belangrijk onderdeel van je beton. Als uw beton gevoelig is voor bevriezing, is het goed om kleine, goed verdeelde luchtbellen in uw beton te hebben en helpt het beton zich aan te passen en biedt het ruimte voor het bevriezen en ontdooien van water om te gaan. Dit wordt entreelucht genoemd. Het helpt het beton ook om meer werkbaar te zijn wanneer u het legt. U kunt lucht in uw cement verwerken of een luchtreinigingsmengsel kopen.

MENGEN EN RATIO’S

Het mengen van cement lijkt eenvoudig, maar door het zorgvuldig te doen kan een beter en langduriger resultaat worden bereikt. Meng eerst het cement en het aggregaat (uw droog mengsel). Nadat u uw betonpoeder heeft gemaakt, maakt het mengen van water uw betonpasta! Voeg een kleine hoeveelheid van je droge mix toe aan het water, en zorg ervoor dat je het goed mengt voordat je meer droge mix toevoegt. Herhaal dit proces totdat je al je droge mix hebt gemengd.

Een andere manier om dit te doen is om je water geleidelijk in te strooien. Zoals eerder vermeld is de verhouding één deel water, twee delen cement en drie delen aggregaat. Zand kan ook worden toegevoegd in aanvulling op andere aggregaat opties waardoor de verhouding een deel cement, twee delen zand, drie delen aggregaat, en een half deel water.

Een andere verhouding waarmee rekening moet worden gehouden is de verhouding water/cement. De hoeveelheid water in ponden ten opzichte van de hoeveelheid cement wordt de W/C-verhouding genoemd. Uw beton zal het sterkst zijn bij de laagste W/C-verhouding. Zodra u het allemaal heeft gemengd, kunt u uw consistentie zien en aanpassen.

HET KRIJGEN VAN DE JUISTE CONSISTENTIE

Te lopend beton zal de druksterkte van het beton verminderen, waardoor het in de loop van de tijd veel sneller zal verslechteren. Terwijl beton zonder voldoende water daarentegen moeilijk in de juiste vorm te verwerken zal zijn.

Een goede manier om uw consistentie te controleren is door het uitvoeren van een daaltest, waarvoor een daalkegel nodig is. Maar als dat niet mogelijk is, doet het gebruik van een grote beker het wel. Snij een gat in de bovenkant van de beker, zet deze op een vlakke ondergrond en vul deze op met beton. Til de beker voorzichtig op. Als het beton slechts een paar centimeter van de oorspronkelijke hoogte van de bekers staat, is het een goede consistentie. Als het meer valt, is het te lopend.

U wilt niet dat uw beton te droog of te soepachtig is. Als je uiteindelijk te veel water hebt, kun je wat zand toevoegen. Over het algemeen moet de consistentie zijn als dikke havermout. Hier is een voorbeeld van een goede betonconsistentie in de onderstaande video.

Betonpoeder kan op verschillende manieren worden gemaakt, wat tot veel verschillende resultaten kan leiden, maar hopelijk wijzen deze tips en ideeën u in de goede richting en helpen ze u op weg. Vergeet niet om altijd beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen en ogen, wanneer u met beton omgaat.

Similar Posts