betonwerk in de regen

Betonwerken in de regen: is het wel mogelijk?

Het zettingsproces van beton is uiterst belangrijk, en alles wat ermee knoeit kan onrust veroorzaken voor een nieuw project. Weersomstandigheden zoals hevige regenval kunnen bijzonder gevaarlijk zijn tijdens het betonstorten.

Betonwerk moet niet in de regen gebeuren. Het moet worden uitgesteld als er een voorspelling is voor zware regenval die dag. Als het hard regent en het beton te nat wordt, kan uw stort ernstige schade oplopen. Als het wel begint te regenen tijdens een betonstorting, moet u onmiddellijk stoppen met het werk.

Ik kom uit de staat Washington, dus als ik aan een nieuw project buiten werk, moet ik weten hoe de regen het zou kunnen beïnvloeden. Dit is vooral belangrijk als het om beton gaat. Beton kan duur zijn om te vervangen en moeilijk te repareren. Daarom is het noodzakelijk om te weten wat te doen als het in de loop van een project begint te regenen.

ALS HET BEGINT TE REGENEN

Het eerste wat je moet doen is niet in paniek raken! Als het maar een beetje regent, moet je beton helemaal in orde zijn. Een lichte motregen of een fijne nevel zal waarschijnlijk onschadelijk zijn voor welk project dan ook, zolang het maar niet uitgroeit tot zwaardere regenval.

Als er tijdens een project toch zware regenval optreedt, moet u dat doen:

1. Stop meteen met gieten. Dit zal de schade beperken die het water aan slechts één laag aanricht, en zolang deze laag niet al te erg beschadigd is, zou je de gieting moeten kunnen voltooien zodra de regen gestopt is, zonder gevolgen.

2. Bedek wat je al hebt met een dekzeil. Dit houdt het water eraf. Zorg ervoor dat je het dekzeil tot in de hoeken van de vorm afsluit, zodat er geen water in het blok komt. Doe dit zo snel mogelijk! Hoe sneller u uw beton kunt afdekken, hoe meer schade u kunt voorkomen.

3. Wacht tot de regen stopt. Door uw beton te bedekken met een dekzeil of plastic krijgt het de tijd die het nodig heeft om zich goed in te stellen. Beton heeft water nodig om te zetten, maar om goed te zetten is het het beste om zo min mogelijk water te gebruiken.

Als er te veel water in het mengsel zit terwijl de plaat nog aan het zetten is, kan dit de structuur ernstig verzwakken, waardoor je een broos en gemakkelijk te vernielen eindproject krijgt. Dit is waarschijnlijk niet wat u wilt, dus zorg ervoor dat u uw beton zo snel en efficiënt mogelijk afdekt. Echter, als u uw beton goed heeft bedekt, zal het waarschijnlijk veilig zijn onder de bedekking totdat het begint te regenen.

4. Maak uw beton vrij! Na afloop van de regen kunt u uw beton veilig blootleggen. Als het beton eenmaal de tijd heeft gehad om te zetten, zal het waarschijnlijk veilig zijn om nat te worden.

In feite kan het beton al na ongeveer drie uur in de regen zijn gezet, maar het kan nog maanden en zelfs jaren blijven staan. Gedurende deze tijd kan het af en toe een beetje nat worden, wat eigenlijk goed kan zijn, hoewel overmatige regenval en koude temperaturen na verloop van tijd nog steeds schade kunnen aanrichten. Als u zich zorgen maakt over dat risico, kan het een goed idee zijn om een afdichtingsmiddel aan te brengen op uw beton als het eenmaal is ingesteld.

WELKE STRUCTUREN LOPEN HET GROOTSTE RISICO?

Betonplaten (zoals die voor opritten of vloeren) zijn het meest kwetsbaar voor regen, omdat ze moeilijk volledig te bedekken zijn met dekzeil of plastic. Het is ook gemakkelijk voor water om in deze gebieden te plassen. Funderingsmuren kunnen echter vrij gemakkelijk worden afgedekt.

Als u wel moet gieten als het lijkt alsof het kan regenen, is het een goed idee om de onderdelen die het gemakkelijkst te bedekken zijn het eerst te doen, want deze dingen zullen het gemakkelijkst te beschermen zijn als het toch gaat regenen.

HOE KAN IK REGENSCHADE OPSPOREN?

Als het eenmaal is gestopt met regenen en u uw beton kunt blootleggen, moet u het een tijdje laten drogen en dan controleren op schade.

Ontstoffing. Ontstoffing ontstaat wanneer een zwakke oppervlaktelaag zich mengt met water en dan snel droogt. Als het oppervlak ernstig genoeg beschadigd is, kan het ongelijkmatig worden en moet het weer opduiken. U kunt dan zien of er al dan niet sprake is van afstoffen van de bovenkant van uw beton, omdat het licht en poederig lijkt en zelfs broos kan zijn.

Zoek bij het controleren van de zijkanten naar dezelfde poederachtige textuur. Als de zijkanten beschadigd zijn, kan het zijn dat ze ook een bijzonder ruwe rand hebben gekregen.

Verlijming. Verlijming is de plaats waar kleine inkepingen in uw beton, veroorzaakt door regen of een andere erosie, water opvangen om plassen te vormen. Dit kan leiden tot verdere erosie, waardoor er kuilen en andere gevaren kunnen ontstaan. Als u toch vijvers op uw beton ontdekt, zult u deze waarschijnlijk moeten schuren en vervolgens weer onder water moeten zetten om het probleem op te lossen. Informatie over het schuren en opnieuw bestraten vindt u in de volgende paragraaf.

HOE KAN IK BESCHADIGD BETON REPAREREN?

U kunt een betonzaag gebruiken om beschadigde randen af te zagen, hoewel dit alleen nodig is als de zijkanten ernstige schade hebben opgelopen. De bovenkant kan ondertussen geschuurd worden met een diamantbetonslijpmachine of een industriële schuurmachine met diamantkop.

Gelukkig gaat de schade aan de bovenkant van het beton zelden dieper dan een kwart inch. Als je eenmaal voorbij het stoffige brosse deel van de plaat geschuurd hebt, moet je goed kunnen stoppen.

Wanneer u klaar bent met dit, kunt u uw plaat weer onder water zetten om er zeker van te zijn dat hij gelijkmatig is en past in de platen die er omheen liggen. Voordat u dit doet, moet u ervoor zorgen dat u het oppervlak volledig schoonmaakt met een sterke hogedrukreiniger en eventuele scheuren in het oude oppervlak opvult. Hier is een tutorial die u kunt raadplegen voor meer instructies over het opnieuw aanbrengen van beton.

Op dit punt heeft u misschien enkele delen van de zijkanten van uw plaat verwijderd. Voor veel projecten is dit prima. Als uw project echter bedoeld is om als loopbrug te worden gebruikt, kunt u deze gaten en eventuele andere scheuren die door de regen zijn ontstaan, repareren. Hier is nog een nuttige bron om te leren over het patchen en repareren van beton.

Similar Posts